Dačić: Korak napred u pregovorima

B92
Dačić: Korak napred u pregovorima

Beograd -- Premijer Srbije za B92 izjavio da je večerašnji sastanak sa Tačijem bio korak napred i najavio slijedeći susret sa kosovskim premijerom za početak decembra.

U Briselu je završen drugi sastanak premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Prethodno je visoka predstavnica EU, u odvojenim susretima, razgovarala sa oba premijera. Sastanak Eštonove sa premijerom Dačićem počeo je u 19 sati i trajao je oko 45 minuta.

Nakon toga, Eštonova je razgovarala sa Tačijem, a zatim je uslijedila zajednička radna večera.

Dačić je odmah nakon završene večere za B92 rekao da je sastanak bio dosta dug i da je to bio zapravo nastavak razgovora iz Beograda, prije nekoliko nedelja, zajedno sa Eštonovom i sa Hilari Klinton. “Razgovori su bili statusno neutralni i teme su bile pronalaženje modaliteta kako da se ono što je već dogovoreno i sprovede,” kazao je Dačić.

On je najavio da će se slijedeće viđenje sa Tačijem dogoditi početkom decembra, tj. nešto prije 10. decembra i zasjedanja Evropskog savjeta.

Na sastanku je, kako je rekao premijer Srbije, bilo riječi i o sporazumima koji su već na snazi, o tome kako da se poboljša život ljudi na Kosovu, o izvršnoj funkciji Euleksa na sjeveru. On je dodao da je bilo riječi i o transparentnosti toga šta Srbija finansira.

Dačić je rekao da je Tači obećao da će biti formirana jedna policijska jedinica, sastavljena većinom od Srba, da štiti srpske manastire. Dačić je rekao i da je bilo riječi o projektu autoputa Niš- Priština.

“Ovo je bio jedan dobar i koristan sastanak i mislim da smo napravili nekoliko koraka unapred,” rekao je Dačić za B92.

Bez obzira na manje formalnu atmosferu u kojoj se odvija susret dvojice zvaničnika, u Briselu insistiraju na tome da su večerašnji razgovori nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa dvije strane, koji je počeo 19. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana