Dačić: Histerija oko potencijalnog učešća Vučića je problem Zagreba

Srna
Dačić: Histerija oko potencijalnog učešća Vučića je problem Zagreba

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je histerija, koja u Hrvatskoj vlada povodom mogućeg učešća predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na skupu Evropske narodne partije /EPP/ u Zagrebu, posljedica opšte antisrpske atmosfere koja tamo vlada i naglasio da ta histerija nije problem ni Vučića ni Srbije, već problem Zagreba.

Dačić je pojasnio da ta histerija nije posljedica predizborne kampanje u Hrvatskoj, kako naivno misle neki u svijetu, pa i u Srbiji.

"Ona je posledica opšte antisrpske atmosfere koja se u Hrvatskoj sistematski stvara negiranjem genocida u Drugom svetskom ratu, rehabilitacijom ustaštva, lažima o navodnoj velikosrpskoj agresiji, iako su u pitanju Srbi koji su vekovima tu živeli", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, time se legitimizuje stara priča o Srbima kao remetilačkom faktoru, koju treba eliminisati, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Histerija u Hrvatskoj nije problem Vučića i Srbije, to je problem Hrvatske - zemlje koja za koji mesec preuzima predsedavanje EU. Kako će Hrvatska predsedavati EU kada nije u stanju da organizuje ni skup EPP-a bez problema?", upitao je Dačić.

On je postavio i pitanje kako će Zagreb organizovati skup EU sa zapadnim Balkanom i druge regionalne skupove.

"Zašto je to tako, trebalo bi da se zamisle. Srbija hoće i misli da treba da gledamo napred u budućnost i da nam tragedije iz prošlosti budu pouke, a ne primeri za sledeće naraštaje", poručio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana