Dačić, Eštonova i Tači na panelu o dijalogu Beograda i Prištine

Agencije
Dačić, Eštonova i Tači na panelu o dijalogu Beograda i Prištine

Beograd/Minhen - Evropski, ali i svjetski zvaničnici odali su veliko priznanje rukovodstvu Srbije za postignute rezultate, jer su oni mnogo veći i značajniji nego što je to neko očekivao u prethodnom periodu od godinu i po dana, rekao premijer Srbije Ivica Dačić na Bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu.

Na panelu "Dijalog Beograda i Prištine", na kojem je osim Dačića učestvovao i predsjednik vlade samoproglašenog Kosova Hašim Tači, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton odala je priznanje Dačiću i Tačiju, istakavši da postignuti sporazumi predstavljaju njihovo, a ne njeno dostignuće.

Ona je ukazala na to da je potrebno da lideri pokazuju spremnost za kompromis, napisala je na "Tviter" nalogu portparol visokog predstavnika Maja Kocijančič, a prenosi Radio-televizija Srbije.

Dačić je pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji da učestvuju na predstojećim parlamentrnim izborima, dok je Tači obećao punu saradnju prištinske vlasti sa srpskom zajednicom koja je ključna za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Premijer Srbije je rekao da je glavno pitanje kako Srbe na sjeveru Kosova i Metohije uvjeriti da budu konstruktivni i da je saradnja u njihovom interesu.

On je rekao da "neće biti zastoja u pregovorima sa Prištinom, niti u dijalogu u Briselu.

Dačić je naveo da je na konferenciji iskoristio priliku da razgovara i sa predstavnicima nove njemačke vlade, u vezi sa pitanjem azilanata i mogućnosti da Srbija bude stavljena na listu sigurnih zemalja.

"To bi dovelo do smanjenja broja azilanata, ubrzavanja procedure za rešavanje tih pitanja, a samim tim bi otklonilo opasnost da Srbija postane zemlja gde bi se uvela suspenzija vizne liberalizacije", pojasnio je Dačić, a prenose beogradski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana