Da li Zagreb mijenja politiku prema Beogradu?

B92
Da li Zagreb mijenja politiku prema Beogradu?

Beograd - Pobeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj neće donijeti neku suštinsku promenu politike Zagreba prema Beogradu, kaže Dragan Đukanović.

Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, međutim, veće promjene očekuje u samoj Hrvatskoj i smatra da će vrlo brzo biti raspisani prijevremeni parlamentarni izbori.

"Čini mi da odnosi neće biti poremećeni i u ovom trenutku ne vidim da će doći do bilo kakve suštinske promene politike Zagreba prema Srbiji", kaže Đukanović u izjavi Tanjugu.

Đukanović kaže da će Hrvatska, međutim, svakako pokušati da iskoristi to što je članica Evropske unije i to ne samo kad je rjneč o Srbiji, već i drugim zemljama zapadnog Balkana, prjne svega, kad je rjneč o Bosni i Hercegovini.

Sagovornik Tanjuga vneruje da će vrlo brzo biti raspisani prjnevremeni parlamentarni izbori.

Imajući u vidu političke sisteme u zemljama jugoistočne Evrope, kohabitacija "nije nekakvo trajno rešenje, a posebno nije delotvorno u smislu normalnog funkcionisanja", rekao je Đukanović.

"Očekujem da će u narednom periodu i to vrlo brzo doći do razrešenja ovog pitanja na taj način što će pre vremena biti raspisani izbori", naveo je on.

On je podsnetio da je Grabar Kitarović sinoć u slavljeničkom govoru pokazala "težnju da se utiče i na zbivanja u Bosni, odnosno na ono što se naziva hrvatskim pitanjem u toj državi".

Đukanović podsneća i na njenu predizbornu izjavu da će insistirati na rnešavanju pitanja nestalih osoba u procesu evrointegracija naše zemlje, ali i na izjednačenom statusu Hrvata u Srbiji sa položajem Srba u Hrvatskoj.

U vezi sa otvorenim pitanjem međudržavnog razgraničenja, Grabar Kitarović je najavila da će ono biće prepušteno Međunarodnom sudu pravde ukoliko Hrvatska i Srbija same ne budu mogle da rjneše spor, naveo je on dalje.

"Ali, koliko će istrajavati na tim pitanjima - zavisi od podrške koju Hrvatska bude imala u EU", smatra Đukanović.

Budući da je bila velika izlaznost birača u Hrvatskoj i dijaspori, prjne svega, u BiH, on kaže da se mogla predvidjeti pobjeda Grabar Kitarović sa malom razlikom glasova u odnosu na aktuelnog predsjednika Iva Josipovića.

"Očigledno je da je njen poziv bosanskohercegovačkim Hrvatima na mobilizaciju i ukazivanje na, kako je rekla, njihov neravnopravan položaj u BiH doprinelo da se što veći broj glasača hrvatske nacionalnosti pojavi u drugom izbornom krugu i da ona pobedi", ukazao je ovaj analitičar.

"Srbija mora da odradi svoj posao na putu ka EU"

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) Nataša Dragojlović ocjenila je da, ko god vladao Hrvatskom ili ma kojom drugom članicom EU, Srbija treba da odradi svoj deo posla u procesu evropskih integracija.

Dragojlović je, u izjavi Tanjugu, komentarisala najavu nove predsnednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da bi Zagreb mogao da uslovljava put naše Srbije ka EU, i naglasila da treba imati u vidu da je Hrvatska samo jedna od 28 članica.

"Treba sagledati njenu realnu snagu, koja se može proveriti na EUROSTAT-u. Njen kredibilitet je proporcionalan činjenici da joj je javni dug 80 odsto BDP", istakla je Dragojlović.

Pregovori se, podsetila je ona, vode sa svih 28 država članica, pri čemu je potrebno veliko znanje i diplomatska vještina da se sa svakim pregovara i obezjbedi podrška za članstvo u EU.

"Rešenje je u našoj spremnosti za članstvo i sposobnosti da to argumentujemo, ma kako pojedinačne države članice bile dobronamerne ili nedobronamerne", ukazala je ona.

Osvrnuvši se na loš ekonomski saldo Hrvatske u prvoj godini članstva, Dragojlović ocjenjuje da ta zemlja nije na pravi način iskoristila mogućnosti u početnoj fazi ulaska u EU, te da je takav saldo posljedica loše sprovedenih reformskih mjera na putu ka članstvu.

Njen politički kredibilitet, navodi Dragojlović, poljuljan je odmah po stupanju u članstvo odbijanjem da isporuči sopstvenog građanina Nemačkoj.

"Volela bih da mi od Hrvatske što više naučimo na njenim greškama, propustima koje ne bismo smeli da napravimo, pripremama koje su neophodne, problemima koje je ova država imala sa Slovenijom tokom pregovora", kaže ona.

Pregovori nisu samo tehnička stvar, već i pitanje vrednosnog opredjeljenja, a jedno od njih je i nesebična pomoć kandidatima za buduće članstvo u EU, objasnila je ona, naglašavajući da to spada i u obavezu svih država članica.

Komentarišući izbornu pobjedu Kolinde Grabar Kitarović, Dragojlović kaže da je "jedina dobra vijest sa juče održanih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj - da je pobjedila žena".

"Ako ipak nešto od njenih sinoćnih izjava i pretekne i nađe se u njenoj zvaničnoj politici, treba imati u vidu da su njena ovlašćenja vrlo uska, a da su hrvatska spoljna i bezbednosna politika određene članstvom u EU i NATO", navodi koordinatorka NKEU.

Ona smatra da tijesna pobjeda protiv Ive Josipovića govori o tome da je hrvatsko biračko tijelo duboko podjeljeno i to po ideološkoj osnovi, kao i da članstvo u EU nije neutralisalo posljedice ratne i nacionalističke retorike i ideologije iz '90-tih.

"Ekonomska situacija, koja je veoma loša, pogoduje zahtevima za političkim promenama. Pobeda opozicione kandidatkinje otvara mogućnost novih parlamentarnih izbora", kaže Dragojlović.

Prema njenim rkmečima, Grabar Kitarović će provesti prvu godinu mandata u sukobima sa vladom, a u svojim nastupima pokušaće da otvori put ambicijama svog stranačkog predsmednika Karamarka da postane premijer.

"Nastavi li sa dosadašnjom nacionalističkom retorikom i bude li zanemarivala obaveze koje njena država ima kao članica EU i NATO, zadaće dosta glavobolje i premijeru i ministarki spoljnih poslova", kaže Dragojlović.

Ona dodaje da Grabar Kitarović nije bez diplomatskog, niti političkog iskustva, te da sve što radi i govori ima za cilj povratak HDZ na vlast, i to tako treba i tumačiti, "a to zna i premijer Milanović, pa o kohabitaciji u punom smislu te reči, nema govora".

"Ako nova predsednica ipak izlaskom iz članstva HDZ nađe snagu da zaista bude predsednica svih građana Hrvatske, a ne samo Hrvatica i Hrvata, sarađuje sa Vladom i koristi svoja ovlašćenja u skladu sa vrednostima koje važe u EU, onda će to biti bolje i za nju i njenu karijeru ali i za državu i građane koji su je izabrali", zaključuje Dragojlović.

"Pragmatičnije u sporna pitanja"

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da će se nakon izbora Kolinde Grabar Kitarović ići "pragmatičnije" u sporna pitanja nestalih i granica, kada je u pitanju odnos sa Srbijom.

"Očekujem da će Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) koja je uvek imala jako dobre odnose sa Srpskom naprednom strankom i generalno promenjenu politiku prema Srbiji, ići pragmatičnije u sporna pitanja kao što je granica", rekao je Janjić agenciji Beta.

On je podsmetio na izjavu novoizabrane predsmednice da postoji spremnost da se otvori bolno pitanje nestalih sa obije strane, što se, kako je istakao, od dosadašnjeg predsjednika Iva Jospipovića nikad nije čulo.

"I ono što je rečeno to će se i dogoditi. Ona (Grabar Kitarović)će zaista pozvati (Tomislava) Nikolića (predsednika Srbije) u Zagreb, on će ići i to će biti prvi znak da je nešto drugačije, da ne kažem bolje na relaciji Beograd-Zagreb", ocenio je Janjić.

Za Srbe u Hrvatskoj situacija se, po ocjeni Janjića neće promjeniti pobjedom kandidatkinje HDZ na predsjedničkim izborima u toj državi.

"Predstavnici političkog vođstva Srba u Hrvatskoj su uvek imali više razumevanja sa HDZ, iako je to apsurdno za javnost u Srbiji. Sa socijaldemokratama, Srbi imaju traumu iz prošlosti jer smatraju da su ih socijaldemokrate u doba (Ivice) Račana izdale", rekao je on.

Kako je naveo, u očima HDZ, Srbi su pomogli njihovoj pobjedi 90-ih godina, a poslije Dejtona, uvijek je saradnja HDZ sa srpskim vođama u Hrvatskoj bila bolja nego sa socijaldemokratama.

"Status se neće promeniti. Srbi imaju uhodani mehanizam manjinske samouprave, svoje dosta čvrste institucije, uspeli su da naprave politički dogovor i deluju kao jedana stranka. I to je najbolja pozicija za jednu manjinu", ocenio je Janjić.

Prema njegovim rječima, HDZ je u usponu i javnost Hrvatske se mobilisala kao što je bilo 2012. godine u Srbiji.

"(Ivo) Josipović nije imao potpunu podršku (premijera Zorana) Milanovića i išao je preko svoje harizme i svog kruga ljudi. Napravio je i nekoliko velikih grešaka u kampanji kao što je igranje na kartu nekadašnjeg HDZ kroz zaoštravanje odnosa prema Srbiji odnosa prema (Vojislavu) Šešelju", ocjenio je Janjić.

HDZ je u ovom momentu umjerenija alternativa i bolja opcija kada je u pitanju saradnja sa Evropskom unijom, prije svega Njemačkom kao i saradnja u regionu, rekao je on ocjenjujući da je upravo to odlučilo izbore u Hrvatskoj.

"Kitarovićeva će pokušati da odalji Hrvatsku od Balkana"

Nova predsjednica Hrvatske doprineće da odnosi te zemlje sa Srbijom budu pragmatičniji, ali će Hrvatska istovremeno pokušati da bude dalje od Balkana i što bliže Evropskoj uniji, ocjenio je profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu Predrag Simić.

"Ne očekujem posebne komplikacije u odnosu sa Srbijom uprkos predizbornim najavama Grabar Kitarović. Odnos će biti mnogo pragmatičniji, jer je tako bilo i sa prethodnom vladom HDZ-a u kojoj su Srbi u Hrvatskoj učestvovali", rekao je Simić za agenciju Beta.

On je kazao da izbor kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu znači da će Hrvatska pokušati da bude dalje od Balkana.

"Sama ličnost Grabar Kitarović, kao bivše ambasadorke SAD, pomoćnice generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju odgovara ambicijama hrvatske desnice da bude bliže Evropi i Americi", naveo je profesor.

On je istakao da je njena pobeda "polukorak koji otvara put povratku HDZ na vlast tokom narednih izbora kasnije ove godine".

"Ona je svojom pobedom preporodila stranku koja je već uglavnom bila otpisana sa političke scene. Hrvatska pokazuje izuzetnu političku zrelost i obe strane su nastupale sa jasnim problemima", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana