Da li mediji u Hrvatskoj pomažu istrebljenju stjenica?

Tanjug
Da li mediji u Hrvatskoj pomažu istrebljenju stjenica?

ZAGREB - Pojava stjenica u jednom hotelu u Splitu i jednom riječkom neboderu uznemirila je hrvatsku javnost, stručnjaci analiziraju ovu pojavu, a mediji objavljuju preporuke građanima kako da se otarase ovih krvopija.

Biolog Goran Vignjević sa Univerziteta u Osijeku, međutim, kaže da problem stjenica u Hrvatskoj postoji već 15-20 godina i da se svakog ljeta on potencira dolaskom turista.

Stručnjak za stjenice Nediljko Landeka, šef Odeljenja  za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju istarskog Županijskog zavoda za javno zdravstvo, kaže da su u Hrvatskoj najugroženije turističke destinacije.

"To podrazumjeva gradove uz obalu, ali i Zagreb kroz koji prolaze brojni turisti", kaže Landeka i pritom ističe da problem nije ograničen samo na jeftine smještaje ili siromašne porodice, već je prisutan i u luksuznim hotelima.
Kućna stjenica (Cimedž lectularius L) spada u porodicu beskrilnih insekata Cimicidae koji se hrane krvlju.

Rasprostranjena je na gotovo svim kontinentima, a uglavnom je nalazimo u područjima s umjerenom klimom. Nema potvrda da je prenosnik ljudskih bolesti, piše hrvatski portal Indeks.

Stjenice mogu biti veliki problem iz nekoliko razloga. Njihovi ubodi mogu uzrokovati svrab i gubitak sna. Na mjestu uboda često se javljaju upalne mrlje obično s tamnijom tačkom u sredini. Izuzetno ih je teško iskoreniti, što u velikoj meri zavisi od težine infestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana