Da li je Đukanović u opasnosti?

Tanjug
Da li je Đukanović u opasnosti?

PODGORICA - Priča o stepenu ugroženosti bivšeg predsjednika Crne Gore i lidera DPS Mila Đukanovića je označena kao tajni podatak, kao i podatak o broju članova obezbjeđenja, saopštio je danas direktor Uprave policije (UP) Zoran Brđanin.

Brđanin je to rekao novinarima nakon što je saslušan u Odboru za bezbjednost i odbranu. Odbor je saslušao i direktora  Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Borisa Milića o postupanju sektora bezbjednosti po obavještajnim saznanjima da se priprema atentat na bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Brđanin i Milić saslušani su u Skupštini u prostoriji za razmatranje materijala označenih stepenom tajnosti, tzv. "gluvoj sobi".

Brđanin je rekao da je Odbor većinom glasova usvojio Izvještaj o bezbjednosnoj procijeni o ugroženosti.

"Sa moje tačke gledišta nema više ništa nejasno. Vjerujem da pojedini poslanici vjeruju i dalje da nije tako. Đukanović kao bivši predsjednik ima pravo na obezbjeđenje u skladu sa procjenom bezbjednosti. Priča o stepenu njegove ugroženosti je označena kao tajni podatak, kao i podatak o broju članova obezbjeđenja", kazao je Brđanin.

Što se tiče odnosa sa ministrom unutrašnjih poslova Danilom Šaranovićem, Brđanin je rekao da ne može reći da ga u ovom slučaju ometa.

"Naprotiv. Čak i nakon povratka je bolja komunikacija. Imam nešto što bih mogao reći i što je moj osvrt na ono što se desilo. Sarađujemo u tačno definisanim zakonskim rokovima i u ovom trenutku nemamo otvorenih pitanja", kazao je Brđanin, kojeg je Vlada Crne Gore više puta opozvala, a Upravni sud ga je vratio na posao.

On je kazao da nije bilo propusta kada je u pitanju postupanje ANB i policije.

"Ne želeći da izađem iz djelokruga nadležnosti, ANB ima veći stepen podataka kada je u pitanju bezbjednost Đukanovića. Na osnovu operativnih podataka, nema nejasnoća. Ostaje da tužilaštvo zaokruži svoj posao. U trenutku kad je UP dobila podatke, tužilaštvo je primilo informaciju i formiralo predmet. UP je postupila po zahtjevima tužilaštva", rekao je Brđanin.

Odbor je Brđanina i Milića saslušao na inicijativu Demokratske partije socijalista (DPS).

Ta partija je saslušanje inicirala da bi se, kako su saopštili, uvjerili da nadležne bezbjednosne službe rade sve na zaštiti života štićenih ličnosti, pišu podgoričke Vijesti.

Podsjećaju da su oni još 13. jula objavili da je  Đukanović obavijestio crnogorske nadležne organe da je dobio informaciju da se na njega priprema atentat.

“Raniji predsjednik je dobio navedenu informaciju od određenih međunarodnih zvaničnika iz obavještajne zajednice i sa tom informacijom upoznao je državne organe”, odgovoreno je tada iz Đukanovićeve kancelarije na pitanje da li je ga je bilo ko iz bezbjednosnog sektora obavijestio da mu je ugrožena bezbjednost, odnosno, da se na njega priprema atentat.

Nije odgovoreno ko je i kada Đukanoviću prenio tu informaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana