Da li je ovako bilo i pred raspad SFRJ?

RT Balkan
Da li je ovako bilo i pred raspad SFRJ?

BEOGRAD - Na fejsbuk profilu Denisa Krasnićija, koji je slao prijetnje, vidi se da se divi pripadnicima terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Učestale prijetnje diplomatskim i konzularnim predstavništvima Srbije su uvod u napad i terorizam, navodi diplomata Zoran Milivojević, ističući da poslije prijetnji idu akcije, a akcije su usmjerene protiv interesa države u funkciji separatizma i velikoalbanske ideje.

Ambasade Srbije su u dvije velike evropske prijestonice u prethodna dva dana dobile prijetnje da će biti meta terorističkih napada, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i naveo da, prema preliminarnim informacijama, te prijetnje dolaze iz ekstremnih separatističkih krugova dijela naše dijaspore sa Kosova i Metohije, odnosno od osoba albanske nacionalnosti.

Nešto kasnije tog dana oglasio se i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je rekao da je MUP Srbije dobio zvaničnu informaciju da je riječ o Denisu Krasnićiju iz Švajcarske, porijeklom sa Kosova i Metohije.

- Treba odmah reći da je stvar vrlo ozbiljna, prijetnje treba tretirati ozbiljno, bez obzira što su identifikovani oni koji su ih slali. To sve treba posmatrati u kontekstu eskalacije ponašanja prištinskih vlasti, svega onoga što se dešava na samom Kosovu i Metohiji i politike koje sprovode privremene prištinske institucije. Prelazak na metodologiju korištenja sile, sa elementima terorizma – to je suština priče, objašnjava Milivojević.

Na fejsbuk profilu Denisa Krasnićija, koji je slao prijetnje, vidi se da se divi pripadnicima terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

On je među slikama podijelio i fotografiju Kadrija Veseljija, nekadašnjeg lidera tzv. OVK, koji se sada nalazi u pritvoru Specijalizovanog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji u Hagu, gdje je optužen za ratne i zločine protiv čovječnosti nad Srbima, Romima i "nelojalnim" Albancima.

To odakle prijetnje dolaze i ko ih šalje pokazuje da su iz sredina gdje je albanska dijaspora najjača i najbolje organizovana – germanski prostor i Švajcarska. Tako je, objašnjava Milivojević, bilo i pred raspad SFRJ.

- Treba imati u vidu da je to osamdesetih i devedesetih bila metodologija koju su koristili albanski separatisti još tada u pokušajima i promociji velikoalbanske ideje separatističkih težnji, kada je u pitanju južna srpska pokrajina. Ponavljanje toga pokazuje da su ponovo oživjele i strukture, ali i metodologija u albanskoj dijaspori u borbi za velikoalbanske interese protiv Srbije i srpskih institucija, navodi naš sagovornik.

Sama prijetnja je, objašnjava diplomata, namjera vezana za neku akciju i zato je treba shvatiti ozbiljno.

- Problem je što se politika koju sprovodi Priština toleriše, što se na KiM ljudi hapse, prebijaju, a to se sve preliva i u druge države gdje se zajedno nađu Srbi i Albanci, navodi Milivojević.

Posebno je specifičan momenat kada privremene prištinske institucije stvaraju sve veći pritisak Srbima na KiM, a ekstremisti se organizuju i u nekoliko navrata u Srbiji – napadaju policiju.

Dačić je za medije ranije naveo da se osoba koja je slala preteće poruke trenutno nalazi na Kosovu i Metohiji i za njom je izdat nalog da se po povratku u Švajcarsku odmah javi u policiju.

Opasnost od eskalacije nasilja je, kaže Milivojević, ogromna. Zbog toga, naše službe bezbjednosti, ali i diplomatija, sve čine da spriječe bilo kakav napad na institucije i srpski narod kako u državi, tako i van nje.

Koliko će u tome biti uspješni u mnogome zavisi i od međunarodnih bezbjednosnih institucija, ali i međunarodne zajednice, koja kontinuirano povlađuje kosmetskim Albancima i okreće glavu na sve što čine Srbima na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana