Cvijanović u Zagrebu: Zapaljiva retorika može prouzrokovati probleme u BiH

GS
Foto: Srna

ZAGREB - Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović danas se u Zagrebu sastala sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Ona je na pres konferenciji istakla da zapaljiva retorika može prouzrokovati velike probleme u BiH, koja, kako je rekla, nije pretjerano stabilna zemlja. 

Cvijanović je rekla da je ključno poštovanje ustavom zagarantovanih prava tri konstitutivna naroda.

"Došli smo u paradoksalnu situaciju da se borimo za prava koja već imamo u Ustavu. I Srbi i Hrvati su se borili, a prava su već data ustavom", rekla je ona.

Kada je riječ o članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željku Komšiću i odnosu Hrvatske prema njemu, Cvijanović je rekla da ne može komentarisati odnos jedne države prema izabranom zvaničniku druge države, jer je to stvar unutrašnje politike.

Ona je istakla da je zadovoljna intenzivnom saradnjom sa zemljama regiona.

"Moja poltiika je takva da trebamo graditi odnose. Svagdje gdje neko može da bude most saradnje, treba to da bude" poručila je Cvijanović.

Tokom susreta sa premijerom Hrvatske fokus je bio i na razgovoru o potencijalnom odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

"Izrazili smo zabrinutost, jer su ugrožene opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Tražili smo da u procesu donošenja dokumenta o uticaju na životnu sredinu učestvuju i institucije BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je sa Plenkovićem razgovarala i o saradnji u oblasti međugranične saradnje, odnosno kategorizaciji pojedinih graničnih prelaza, kao što je to slučaj u Novom Gradu.

Tema sastanka bila je i priprema sjednice Savjeta ministara i Vlade Hrvatske.

"BiH i Hrvatska imaju potpisanih oko 140 bilateralnih sporazuma. Važno je da sarađujemo u brojnim oblastima", naglasila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana