Crnogorsko ministarstvo: Nastavljamo da baštinimo otvoreni dijalog sa Hrvatskom

Tanjug
Crnogorsko ministarstvo: Nastavljamo da baštinimo otvoreni dijalog sa Hrvatskom

PODGORICA- Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će Crna Gora nastaviti da "baštini otvoreni dijalog sa savezničkom Hrvatskom", pošto je Zagreb ponovo aktuelizovao spor sa Podgoricom oko školskog broda Jadran i nakon što je crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović odbio zahtjev da hrvatski zvaničnici posjete taj brod u Tivtu

"Podsjećamo da postoji obostrani interes za trajno rešavanje otvorenih pitanja, prvenstveno bilateralnim putem, kroz pregovore, ili, ukoliko se, bilateralnim dijalogom ne dođe do rješenja, posredstvom nekog od uobičajenih međunarodnih instrumenata za prevazilaženje ovakvih i sličnih izazova. Na toj liniji, pozdravljamo i jučerašnju izjavu ministra Grlića Radmana koji je potvrdio takav pristup definisanju rešenja prihvatljivih za obe strane", navodi se u saopštenju, prenose Vijesti.

Dodaje se da će ministarstvo žali zbog "otkazivanja susreta od strane ministra odbrane Hrvatske Ivana Anušića, zemlje koja je naš susjed, ali i prijatelj i saveznik" sa ministrom odbrane Crne Gore Draganom Krapovićem.

"Ukazujemo da je temeljno opredeljenje spoljne politike Crne Gore negovanje dobrosusedskih odnosa i spremnost na otvoren i iskren dijalog o međudržavnim pitanjima. Uvereni smo da je to okvir u kojem možemo da razmenjujemo argumente i da razgovaramo o svim nerešenim pitanjima, uključujući i ona oko kojih imamo različite stavove", navode iz crnogorskog ministarstva.

Ističu da je spremnost za rešavanje svih pitanja "u duhu prijateljskih odnosa i NATO savezništva" potvrđena u razgovorima dva ministra spoljnih poslova tokom nedavne posete šefa crnogorske diplomatije Filipa Ivanovića Hrvatskoj, kao i tokom boravka hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana u Crnoj Gori.

"Podsjećamo, takođe, da je, tokom posete Hrvatskoj, bilo reči i o pitanju Prevlake, uz saglasnost da se obe strane dodatno aktiviraju, u cilju pronalaženja obostrano prihvatljivog rešenja. S tim u vezi, očekuje se da se uskoro formira nova međuresorska Komisija koja će se, između ostalog, baviti pokretanjem bilateralnih razgovora o ovom pitanju", piše u saopštenju.

 Crna Gora se poziva na Sporazum o pitanjima sukcesije SFRJ koji je potpisala tadašnja SR Jugoslavija (zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, Makedonijom i BiH), 29. juna 2001. godine u Beču, a međunarodno-pravni kontinuitet SRJ je nakon referenduma i izglasavanja nezavisnosti Crne Gore u maju 2006. godine nasledila Srbija. Crna Gora i Srbija su međusobno već rešile pitanje Jadrana sporazumom koji su 2006. godine potpisali tadašnji predsednici Boris Tadić i Filip Vujanović, prema kojem je brod ostao Crnoj Gori.

Nekoliko pripadnika Devete bojne Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) prisustvovalo je prošle sedmice izložbi o školskom brodu "Jadran" u Splitu, a snimljena je i video-poruka za Crnu Goru. "Vratite nam naš školski brod Jadran koji ste uzeli iz Splita, jer ćemo doći po njega u Crnu Goru", poručio je jedan od pripadnika HOS-a, pri čemu su ga ostali podržali, preneo je hrvatski portal Dnevno. HOS-ovci su, inače, poznati da u svom grbu imaju ustaški poklič "za dom spremni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana