Crnogorska pravoslavna crkva elitni projekat

Agencije
Crnogorska pravoslavna crkva elitni projekat

Berlin - Crnogorska pravoslavna crkva projekat je elite, piše ugledni švajcarski list “Noje cirher cajtung” u tekstu o pokušajima makedonske i crnogorske crkve da se otcijepe od Srpske pravoslavne crkve (SPC).

- Pravoslavne crkve oduvijek gaje intiman odnos sa državnom silom. Po ukrajinskom uzoru sada se i u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori vide tendencije odvajanja crkve. Iz ugla politike, nacionalna crkva primamljiva je kao način za utvrđivanje nacionalnog identiteta - piše u tekstu pod naslovom “Pravoslavna crkva se kruni na rubovima”.

Novinar Štefan Kube podsjeća na pozive koje je makedonski premijer Zoran Zaev navodno dobijao od bivšeg predsjednika Ukrajine Petra Porošenka, koji mu je nudio da sa 100.000 dolara podmiti vaseljenskog patrijarha da bi priznao autokefalnost makedonske pravoslavne crkve.

Pozivi nisu dolazili iz Kijeva već od dvojice ruskih komičara, koji su prije toga već nasamarili čitav niz političara. Zaev je dobro prošao, jer nije pristao na korupciju, ali se i te kako interesovao za slučaj ukrajinske pravoslavne crkve, koja se odvojila od Moskovske patrijaršije.

- Makedonska pravoslavna crkva se 1967. proglasila nezavisnom od SPC. Do danas je nijedna pravoslavna crkva nije priznala, tako da je makedonska crkva izolovana u pravoslavnom svijetu - piše ciriški list.

Bugarska pravoslavna crkva se 2017. obavezala da bude “majka-crkva” makedonskoj, ali taj korak, kako piše švajcarski list, nije imao praktične posljedice. To je naišlo na kritike vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, koji insistira na tome da je samo on zadužen za to pitanje.

Situaciju mijenja dozvola patrijarha iz Konstantinopolja da Ukrajinci dobiju autokefalnost.

- Ekumenska patrijaršija je tada djelovala nasuprot izričitoj želji Moskovske patrijaršije i bila je spremna i na razdor s Ruskom pravoslavnom crkvom, koja sebe smatra nadležnom za pravoslavne vjernike u Ukrajini - stoji u tekstu.

To se odražava i na Crnu Goru, navodi autor, gdje i dalje većina sveštenstva i vjernika pripada SPC. Dodaje se da je projekat crnogorske pravoslavne crkve ostao “elitni”. 

- Podršku nalazi u onim političkim i kulturnim elitama koje se trude u vezi sa stvaranjem sopstvenog nacionalnog identiteta Crnogoraca, u vidu razgraničenja od Srbije. Državno rukovodstvo, predvođeno Milom Đukanovićem, dugo je u crkvenom konfliktu zauzimalo ulogu posrednika - piše list i dodaje da se to nedavno promijenilo, kada se Đukanović izjasnio za autokefalnost.

Planira se zakon koji predviđa da u državnom vlasništvu budu svi crkveni objekti sagrađeni državnim novcem ili sagrađeni još prije 1918, kada je Crna Gora postala dio Kraljevine SHS. 

- SPC se pribojava da će joj novim zakonom biti oduzet veliki broj crkava i manastira i predat crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Venecijanska komisija Savjeta Evrope kritikovala je zakon kao nejasan - piše “Noje cirher cajtung”. 
 

Patrijarh Vartolomej

Podrška srpskoj strani stiže i iz Istanbula. Patrijarh Vartolomej je rekao da neće podržati cijepanje SPC. Ta uzdržanost bi se mogla objasniti time što Konstantinopolj gaji znatno opušteniji odnos sa SPC nego sa Moskovskom patrijaršijom, sa kojom se bori za prevlast u pravoslavnom svijetu.

- Ekumenska patrijaršija sebi ne može da dozvoli novu crkvenu svađu, pogotovo zato što još nijedna pravoslavna crkva nije priznala autokefalnost ukrajinskoj crkvi - dodato je u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana