Crnogorska policija prijavila urednika portala "Borba" zbog utaje poreza i izvještavanja sa litije

Agencije
Crnogorska policija prijavila urednika portala "Borba" zbog utaje poreza i izvještavanja sa litije

PODGORICA - Crnogorska kriminalistička policija, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, podnijela je krivičnu prijavu protiv urednika portala "Borba" Dražena Živkovića zbog sumnje da je izvršio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

Iz Uprave policije je saopšteno da je lice čiji su inicijali D.Ž, osnivač i ovlašćeno i odgovorno lice u nevladinom udruženju "Zapis" iz Podgorice, prikrivalo podatke o zakonito stečenim prihodima za 2019. godinu, čime je izbjeglo plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina.

- Ovo lice nije podnosilo IOPPD obrazac za 2019. godinu i tako je izbjegalo da iskaže poresku obavezu po osnovu plaćanja poreza na lična primanja u iznosu od 25.000 evra, čime je nanio štetu budžetu Crne Gore u iznosu od 2.250 evra – kažu u policiji.

Podgorička policija je jutros uručila poziv uredniku portala "Borba" kako bi od njega prikupila obavještenja u svojstvu građanina, kao jednom od četiri lica koja su bila organizatori i predvodnici neprijavljenog javnog okupljanja u pokretu koje je sinoć održano u Podgorici, a na kojem su, kako je navedeno, kršene mjere Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja koronavirusa.

U saopštenju se navodi da je D.Ž. jedan od četiri lica koja su organizovala i predvodila neprijavljeno javno okupljanje u pokretu kojem je prisustvovalo oko 300 građana, a koje se kretalo od Kuča do Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja. Osim D.Ž. organizatori i predvodnici ovog okupljanja su bili S.M. (51), M.R. (40) i D.P. (53).

Zbog isticanja zastave druge države prekršajne prijave su podnijete protiv B.V. (46) i N.M. (16).

Radi provjere je oduzeto jedno vozilo, pet lica je sankcionisano po Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, a jedno po Zakonu o ličnoj karti.

Policija je u Danilovgradu i Kolašinu, zbog javnih okupljanja u pokretu na kojima je kršeno više mjere i naredbi Ministarstva zdravlja, identifikovala kao organizatore okupljanja J.P. u Danilovgradu i R.K. u Kolašinu.

Živković tvrdi da je, kao novinar, izvještavao sa pomenutog događaja i tamo je prisustvovao u svojstvu novinara. Pritisak policije smatra kao nastavak njegovog progona i onemogućavanje prava na rad.

Živković je jutros obavijestio o tome nadležne međunarodne institucije, asocijacije novinara iz Evrope, Reportere bez granica, kao i sve ambasade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana