Crnogorci grade hidroelektranu, a Srbiju i ne pitaju: Prijeti potop kanjona Nevidio i iseljavanje više od hiljadu ljudi

GS
Foto: monvista.com

PODGORICA - Crna Gora, prema Planu koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju hidroelektrana za 2020, ove godine namjerava da započne izgradnju samo jedne hidroelektrane i to na rijeci Komarnici, koja bi, prema navodima crnogorskih ekoloških udruženja znatno narušila životnu sredinu, a pod znakom pitanja je i opstanak prirodnog bisera Crne Gore i Evrope, kanjona Nevidio.

Ovakva situacija zabrinula je i Elektroprivredu Srbije, pišu "Večernje novosti". Podsjećaju da je odluka o gradnji donesena nedavnoj sjednici crnogorske Vlade, ali da je zanemarena činjenica da je idejno rješenje, shodno Ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, urađeno u saradnji Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS), bez čije saglasnosti od ovog projekta neće biti ništa.

Nekoliko ekoloških organizacija iz Crne Gore, poput "Grin homa" i "Ozona", izrazilo je zabrinutost zbog najavljenog projekta, jer bi prema prvobitnom planu trebalo da se izgradi više od 17 brana, koje bi poplavile ogromno područje sa kog bi stanovništvo moralo da se iseli, ali dovelo bi i do mogućeg gubitka pojedinih vrsta i ogromnog uticaja na biljni i životinjski svet. Procjenjuje se da bi 1.030 stanovnika bi morali da napuste svoja ognjišta, a bio bi potopljen i manastir Jelovica.

Sve je to,  navode "Novosti", u srpskoj kompaniji izazvalo je zabrinutost.

- Projekat HE na Komarnici datira iz 1972. godine i pokretan je nekoliko puta, ali nije se mnogo odmaklo. Crna Gora tu vidi svoj veliki interes, posebno sada kada je u upotrebi podvodni kabl ka Italiji, ali bez srpskog partnera od tog posla neće biti ništa. Tačnije, Ako EPS odustane od projekta, valorizovaće svoje ulaganje kroz osnivački udio u budućoj HE Komarnica, ali ako EPCG jednostrano raskine ugovor moraće da obešteti EPS i to nisu male svote novca - kaže dobro upućeni izvor "Novosti" blizak EPCG i EPS-u.

Razlog za zabrinutost je, kako navodi, nejasna strategija u vezi sa potencijalnim ekološkim problemima i ogromno protivljenje crnogorske javnosti - posebno stanovništva opština Plužine i Šavnik.

Jasni stavovi crnogorskih ekoloških udruženja na ovu temu kažu da bi izgradnja HE znatno narušila životnu sredinu, a pod znakom pitanja je i opstanak prirodnog bisera Crne Gore i Evrope, kanjona Nevidio. Ekolozi tvrde da bi vještačka akumulacija ugrozila opstanak ptica, brojnih biljnih vrsta i životinjskog svijeta.

Izgradnjom hidroelektrane instalisane snage 168 MW sa branom visokom preko 170 metara i procijenjene investicione vrijednosti od 246 miliona evra, veći ieo toka reka Komarnice i Pridvorice biće pretvoren u vještačko jezero koje će se protezati na čitavih 14 kilometara u pravcu kanjona Nevidio i čak 17 kilometara u pravcu Šavnika.

- Sa hidrogeološkog aspekta postoji niz nedoumica i još nerazjašnjenih stvari u vezi sa prostorom koji bi bio poplavljen, iseljavanjem tih ljudi, ali i biljnim i životinjskim svijetom, tako da je nejasno zašto je Crna Gora, posle 50 godina, baš sada odlučila da ubrza rad na ovom projektu – kaže sagovornik lista.

"Novosti" navode da odgovor na ovo pitanje možda treba potražiti u činjenici da se Crna Gora u ovom poslu vodi isključivo interesom, odnosno da je i politika umiješala svoje prste - ovakva vrsta proizvodnje električne energije maloj Crnoj Gori donijeće velike benefite jer se procjenjuje da će godišnji prihod biti veći od 40 miliona evra, a vladajućoj partiji ogroman plus jer će završiti projekat koji je star čak pedeset godina.

Iz ekološkog udruženja "Grin hom" saopštili su da su zabrinuti zbog najavljenog projekta izgradnje HE "Komarnica" zbog uticaja na životnu sredinu.

- Svaka brana ima manji ili veći negativan uticaj na biljni i životinjski svet. Ministarstvo održivog razvoja i turizma iz tog razloga treba jasno da sagleda sve pozitivne i negativne strane ovog projekta i definiše mjere za ublažavanje negativnih uticaja koji se nesporno moraju desiti - rekli su iz ovog udruženja.

Naglašavaju da se u projektu izgradnje ovakve brane govori o plavljenju ogromnih površina.

- To podrazumijeva gubitak nacionalno i međunarodno značajnih biljnih i životinjskih vrsta i staništa, ali i jedinstvenog pejzažnog i kanjonskog kompleksa posebne vrijednosti - ranije je iznijeti stav udruženja "Grin hom" iz Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana