Crnogorac: Srbi treba da sačuvaju imovinu na Kosovu

Vestionlajn
Crnogorac: Srbi treba da sačuvaju imovinu na Kosovu

Zagreb - Srpski poslanik u Hrvatskom saboru Dragan Crnogorac izjavio je da su Srbi na sjeveru Kosova u sličnoj situaciji kao što je to bio i srpski narod u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu, te poručio da oni treba da privatizuju društvenu imovinu ili da je prenesu na Srpsku pravoslavnu crkvu ili srpske institucije.

Crnogorac je rekao da je nedavno potpisani sporazum Beograda i Prištine veoma sličan Erdutskom sporazumu o mirnoj reintegraciji Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema 1995. godine, ocijenivši da bi iskustvo Srba sa tog područja dobrodošlo srpskom narodu na sjeveru Kosova.

On je za portal “Vestionlajn” pojasnio da je taj dio Republike Srpske Krajine bio na prvoj liniji ratišta i nalik sadašnjim prijetnjama Srbima sa sjevera da bi Albanci na silu i uz pomoć NATO-a mogli da ga osvoje.

Crnogorac smatra da Srbi na Kosovu u ovom trenutku pod hitno treba da privatizuju svu društvenu imovinu, ali i da svu državnu zemlju ili firme što prije prenesu u vlasništvo ili Srpske pravoslavne crkve ili srpskih institucija.

- Srbi sa Kosova moraju da shvate da će to biti i imovina kojom će ubuduće sami raspolagati, odnosno da će im ona omogućavati život - pojasnio je Crnogorac, koji je potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke.

Povratak Albanaca izbjeglih sa sjevera Kosova, prema njegovim riječima, najvjerovatnije će biti tačka mogućih sukoba, a uvezivanjem pravosuđa u kosovski sistem uskoro će se postaviti pitanje procesuiranja optuženih za ratne zločine.

Crnogorac se nada da Srbi sa Kosova neće proći patnje kroz koje i dalje prolaze njihovi sunarodnici iz Hrvatske, gdje su na početku imali oko 10.000 javnih i tajnih optužnica, što je, uz suđenja u odsustvu, sprečavalo povratak.

On je istakao da su Srbi u Hrvatskoj stalno pod presijom antisrpske histerije, ukazujući i na činjenicu da je veoma teško biti Srbin u Hrvatskom saboru, gdje je antisrpska mržnja i dalje prisutna, a vrijeđanja po nacionalnoj osnovi svakodnevna.

Od lokalnih izbora u Hrvatskoj, zakazanih za 19. maj, Crnorac je rekao da očekuju da Srbi zadrže apsolutnu vlast u 14 opština, a da u sedam županija dobiju mjesta zamjenika župana.

Kada je riječ o ćirilici, Crnogorac je istakao da su natpisi za Vukovar završeni i biće postavljeni poslije lokalnih izbora, te da zbog toga očekuje probleme, ali se nada da će državni organi odraditi svoj dio posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana