Crna Ruža udarila po Srbiji

Agencije
Crna Ruža udarila po Srbiji

Strazbur - Evropski parlament je danas u Strazburu dao punu podršku predstojećem pokretanju pregovora Srbije s Evropskom unijom o članstvu i u rezoluciji koju je usvojio, ocijenio da je to "istorijski korak za proces evropske integracije Srbije" i dokaz da je EU posvećena politici prijema novih članica. Ipak, bilo je i drugačijeg stavova, pogotovo iz Hrvatske.

Poslanik Ruža Tomašić iz Hrvatske demokratske zajednice je iznijela tvrdnju da se, iako je u interesu Hrvatske da Srbija uđe u EU, "srpska politika nije promjenila". Ona je rekla da ne može biti označena kao dobra srpska politika koja ne priznaje zločine u prošlom ratu, odbija dati podatke o nestalima i "do kraja vratiti opljačkano blago", dodavši da se u Srbiji "rehabilituje Draža Mihajlović".  

Hrvatski poslanik Tonino Picula je rekao da srpske vlasti moraju obezbjediti otkrivanje sudbine 1.665 nestalih, rješavanje problema u sukcesiji bivše SFRJ, sprovesti dogovor o podjeli arhiva, rješavanju graničnih pitanja.  

Jedan mađarski poslanik u ime političke grupacije desno od centra EPP iznio je i stav da će Srbija morati da mijenja ustav jer u njemu stoji da je Kosovo dio njene teritorijem, dok je, takođe, mađarki poslanik iznio tvrdnju o ugroženosti Mađara u Vojvodini, na šta mu je drugi poslanik uzvratio da će upravo ulaskom Srbije u EU biti uspostavljena "zajednica prava" čime će i vojvođanski Mađari uživati sva prava kao i Srbi i ostali u EU.  

Za rezoluciju je glasalo 528 poslanika EP, 43 su bila protiv, a 51 uzdržan. Rezolucija je politička, neobavezujuća preporuka za Savjet ministara EU i Evropsku komisiju, ali daje jasno viđenje stavova glavnih političkih snaga u EU o evropskoj integraciji Srbije.  

U ovom dokumentu koji je pripremio izvjestilac EP za Srbiju Jelko Kacin, pozdravlja se posvećenost srpske vlade procesu evropske integracije i podstiče Srbija da nastavi sistemske i društveno-ekonomske reforme koje će omogućiti efikasnu primenu obaveza iz budućeg članstva u EU.

Ko je u stvari Ruža Tomašić?

Poslanica Evropskog parlamenta Ruža Tomašić koja iznenađuje svojim nacionalističkim izjavama nekada je radila kao policajka, koja je prebila tri muškarca.

Predsjednica desno orijentisane Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević (HSP-AS), u svakom slučaju, ne prestaje da iznenađuje svojim nacionalističkim, šovinističkim i ksenofobičnim nastupima, ovog puta i sa govornice Evropskog parlamenta, piše Tanjug.

Tomašićeva, koja je na prošlogodišnjim izborima za EP bila na listi HDZ-a i osvojila najviše glasova od svih HDZ-ovaca, izjavila je juče u Strazburu, tokom rasprave o Izvještaju o napretku Srbije da taa zemlja treba da se oslobodi četničkog pokreta koji se zalaže za "veliku Srbiju".

Ona je, kako je izvjestio zagrebački portal index.hr, rekla da poboljšanje odnosa Beograda i Prištine Hrvatskoj nije dovoljna garancija za promjene srpske politike jer je na "čelu Sbije četnički vojvoda, a da država rehabilituje četništvo".

Ostale su upamćene i njene izjave da ne želi da joj se dijete uda za Srbina, Mađara ili Italijana, kao da je "Hrvatska je za Hrvate, a Srbi su tek gosti".

Nakon njene ubjedljive pobjede na izborima za EP, iako desničarski HDZ HSP-AS smatra minornom, dio hrvatske javnosti je Tomašićevu doživio "novom ikonom hrvatske desnice". Na taj pijadestal dovele su je, prije svega, euforične izjave protiv Srba i Srbije.

Riječ je o bivškoj kanadskoj policajki koja se u Hrvatsku konačno vratila početkom 90-tih godina prošlog vijeka, po nagovoru prvog demokratski izabranog predsednika Hrvatske Franje Tuđamana.

Tokom svog dugog boravka u Kanadi Tomašićeva, inače, rođena u jednom slavonskom selu, u nekoliko navrata je vodila računa o bezbjednosti Tuđmana kada bi se on našao u Americi. Već tada ona je bila članica HSP, na čijem čelu je bio Dobroslav Paraga, stranke koja se tek bila odrekla ustaštva i stavova lidera ustaškog pokreta Ante Pavelića.

Potkraj 2003. izabrana je za zastupnicu HSP-a u Saboru, a pažnju šire javnosti na sebe je skrenula apelima policiji da iza rešetaka stavi dalmatinsku narko grupu Jakše Cvitanovića Cvika koja je preprodavala drogu na Korčuli, gdje živi Tomašićkina porodica.

Dio hrvatske javnosti smatra da su Tomašićevu izmislili novinari zaslijepljeni u to vrijeme bitkom protiv Cvika i blagonakloni prema njenim šovinističkim ispadima. Iako je javno tvrdila da su je hrvatska politika i birači razočarali, nakon podjela u tadašnjem HSP-u, septembra 2009. utemeljila je HSP- Ante Strčević, stranku krajnje desnice i postala njena predsjednica. HSP-AS je na parlamentaranim izborima 2011. osvojila jedan mandat, dovoljan da Tomašićevu odvede u Sabor.

Kada bi ta bivša policajka u javnom političkom djelovanju iskoračila iz sfere borbe protiv lokalne narko mafije, njene izjave su izazivale skandal, a ponajveći je bio kada je rekla da joj je žao što granate JNA ispaljene u jesen 1991. na Banske dvore nisu usmrtile Antu Markovića i Stjepana Mesića, iako se ona kasnije izvinila.

U intervjuu zagrebačkom nedeljniku "Nacional" svojevremeno je izjavila da je kao policajka u Kanadi pretukla trojicu muškaraca. I jedan od saborskih zastupnika HSS-a osjetio je njenu pesnicu kada joj se obratio na neprimjeren način istakavši njene ženske atribute.

Zagrebački "Jutarnji list" je svojevremeno konstatovao da su Tuđman i nekadašnji premijer Ivo Sanader desni HSP smatrali korisnim satelitom i tihim partnerom zazirući od ulaska s tom strankom u vidljivu, formalnu koaliciju. Novi lider HDZ-a Tomislav Karamarko prešao je politički Rubikon i desni HSPAS uzeo kao formalnog predizbornog pratnera za EU parlament. List je tada ocijenio da je taj Karamarkov "zagrljaj" Tomašićeva shvatila kao podsticaj na hiperprodukciju šovinističkog političkog "treša".

Kao najupečatljivije izjave Tomašićeve izdvajaju se one kada je rekla da se Branimiru Glavašu ne može suditi dok svi četnički zločini ne budu osuđeni.

O konclogoru Jasenovac je rekla da je dosta licemerja kada je riječ o istorijskim događajima, jer se stalno spominju zla proizašla iz vremena NDH i ustaštva, a zaboravlja se koliko je ljudi ubijeno u vrijeme komunizma i u ime komunističkog pokreta.

Na opasku predsjednika Ive Josipovića da je u Hrvatskoj "ustaška zmija digla glavu" odgovorila je da se njoj čini da se "crvena zmija razbudila i razbahatila".

Govoreći o Srbima u Hrvatskoj rekla je da ne razumije kako je ta manjina u opet ugnjetavana kada ih ukupno ima pet, a u vladi 30 odsto - "to je znak da im nije baš tako teško".

Predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića je nazvala četnikom i začudila se u čemu je problem, a predsjedniku SNV-a Miloradu Pupovcu je, tokom rasprave u Saboru, jednom prilikom rekla da se ponaša kao da je poslanik u srpskom parlamentu.

Tomašićeva ne smatra da je govor mržnje to kada kaže da ne želi da joj se dijete uda za Srbina, Mađara ili Italijana. " Želim da moja unučad govore hrvatski. Gdje je tu govor mržnje?", zapitala je.

Opravdavala je atmosferu sa fudbalske utakmice Hrvatska-Srbija na kojoj su se čuli povici "Ubij Srbina", rekavši da je to trajalo kratkko.

A jednom prilikom je izjavila i da su Srbi u Hrvatskoj samo gosti. "Hrvatska je za Hrvate, a Srbi su tek gosti", rekla je Tomašićeva istakavši da je "vrijeme da se glasno kaže istina, da Hrvat danas ipak sme reći u Hrvatskoj da je lopov lopov, a četnik četnik".

Predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović su joj tada odgovorili da se igra sa "radioaktivnim materijalom", da su to "zle izjave" i da je Hrvatska drugačija, što Tomašićevu, sudeći po jučerašnjem istupu u EP-u, nije omelo da o Srbiji i Srbima nastavi da se izjašnjava u svom maniru.

Koalicija izbjeglica: EP i Sabor da osude šovinističke izjave Tomašićeve

Koalicija udruženja izbjeglica najoštrije osuđuje antisrpske i šovinističke izjave Ruže Tomašić u Evropskom parlamentu da Srbija ima pretenzije na hrvatsku teritoriju, da Srbija treba da se riješi četništva i da je na čelu Srbije četnički vojvoda.

Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Hrvatske i zalaže se za odnose međusobnog poštovanja i uvažavanja. Napadom na predsjednika Nikolića Ruža Tomašić je pljunula na čitav srpski narod i sve građane Srbije. Posebno je opasna izjava Ruže Tomašić da u Hrvatskoj ima četnika jer širi govor mržnje i poziva na linč preostalih Srba u Hrvatskoj, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

Koalicija udruženja izbjeglica traži da Evropski parlament i Hrvatski sabor javno osude šovinističke i ksenofobične izjave Ruže Tomašić. Takođe, tražimo da sve ostale relevantne hrvatske institucije javno osude navedene izjave Ruže Tomašić i sve češće ispoljavanje ustaštva u Hrvatskoj kroz pisanje grafita, pjevanje ustaških pjesama, ustaške pozdrave, pozivanje na nasilje, antićiriličnu kampanju, negiranje zločina protiv Srba i drugo, naveli su iz Koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana