Crna Gora zatvorila prvo poglavlje pregovora

Agencije
Crna Gora zatvorila prvo poglavlje pregovora

Brisel - Crna Gora danas je otvorila i zatvorila prvo od 36 poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom o punopravnom članstvu u Uniji, prenose agencije.

Riječ je o poglavlju “Nauka i istraživanje”, za koje je Evropska komisija provela istraživanje i nije pronašla primjedbe na stanje u toj oblasti u Crnoj Gori.

Riječ je o provizornom zatvaranju poglavlja, što znači da i zemlja kandidat i EU imaju mogućnost da to poglavlje ponovo otvore tokom cijelog trajanja pregovora.

Teoretski to znači da bilo koja zemlja članica, ukoliko se na primjer promijeni vlada, može da poglavlje proglasi nevažećim i ponovo ga otvori, mada se to do sada još nikad nije dogodilo.

Evropski komesar za proširenje Štefan File istakao je da su pred Crnom Gorom brojni izazovi, naročito na polju ustavne reforme, pravosuđa, manjinskih prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On nije želio da da prognozu o dužini pregovora, ali je rekao da Crna Gora ne bi trebalo da se poredi sa Islandom.

Čestitajući Crnoj Gori za operativan početak pregovora o članstvu, File je izrazio želju da “Crna Gora od Hrvatske preuzme štafetu proširenja”.

File je ponovio da je Crna Gora ostvarila “suštinski progres” i naveo da ta zemlja pristupa pregovorima prema “novom pristupu”, po kojem su u žiži odnosa između zemlje kandidata i EU reforma pravosuđa, ljudska, manjinska i građanska prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je dodao da nezavisnost pravosuđa, ustavna reforma prema preporukama Venecijanske komisije i jačanje osnovnih prava manjina, kao što su Romi, predstavljaju neke od ključnih izazova koji stoje na putu Crne Gore prema članstvu u Uniji.

Od Crne Gore se očekuje lista postignuća u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, od istraga, sudskog procesuiranja, sve do konfiskacije imovine krivaca.

File je dodao da je Evropska komisija, u sklopu pretpristupne pomoći upravo odobrila 21,3 miliona evra za jačanje kapaciteta u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava, odnosno pravdu, slobodu i bezbjednost.

Zamjenik crnogorskog premijera Igor Lukšić izrazio je svoje zadovoljstvo crnogorsko-evropskim odnosima i najavio rad na akcionom planu kao jedan od glavnih zadataka Vlade u narednom periodu.

- Akcioni plan je konkretan plan i raspored Vlade o tome kako će, kojim tempom i snagama adresirati slabosti koje su identifikovane u skrining reportu za poglavlja 23. i 24. To je veoma precizan dokument, u kojem će biti navedene ne samo metode, nego i imena koja će se time baviti, kao i njihove odgovornosti i kompetencije, a biće izračunat i budžet. Evropska komisija aktivno će pomagati u izradi akcionog plana - pojasnio je File.

Govoreći o tempu realizacije pregovora, File je izjavio da će ova poglavlja ostati dugo otvorena.

- Tri, četiri, pet godina, to se ne zna, jer to ovisi vama, a ne o EU - rekao je File i dodao da Crna Gora ne bi trebala da se poredi sa Islandom, sa kojim EU takođe vodi pregovore o članstvu.

- Island otvara poglavlje i po svakog mjeseca, ali to je zemlja sa najstarijim parlamentom u Evropi, članica zajedničkog evropskog tržišta i Šengena - rekao je evropski komesar za proširenje i dodao da se od Crne Gore prije svega očekuje da dokaže svoj kredibilitet u pregovorima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana