Crna Gora: Privremeno finansiranje u prvom tromjesečju naredne godine

Srna
Foto: Wikimedia

Vlada Crne Gore odlučila je danas da neće predložiti budžet za 2021. do kraja ove godine, već će preći na privremeno finansiranje, dok je budžet za narednu godinu najavila do marta.

- Zbog brojnih nepravilnosti i malverzacija, nismo htjeli da pravimo budžet radi budžeta - izjavio je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

On je pojasnio da ovakva odluka nije donesena zbog političkih razloga.

- To neće uticati na naše obaveze i isplaćivaćemo redovno plate i penzije - dodao je Krivokapić.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da nije mogao biti usvojen budžet prethodne Vlade.

- Vlada ne može da predloži DPS-ov budžet i da radimo po notama bivšeg režima. Ministarstva su imala mogućnost da do jutros dostave informaciju o zatečenom stanju. Zatekli smo veliki javašluk, velike dugove - naglasio je Abazović.

On je ukazao da bivša Vlada nije u zakazanom roku predložila budžet.

- Obećavamo da će sva servisiranja što se tiče plata i penzija biti redovna i januaru, februaru i martu. Imamo dovoljno novca, čak i za 2022. godinu - naglasio je Abazović.

On je rekao da Vlada ima veliku podršku EU i međunarodnih institucija i da ne prihvata da plaća "zaposlene koji ne dolaze na posao i razne nezakonite konsultantske usluge".

Ministar finansija Milojko Spajić rekao je da ovo nije Vlada kontinuiteta i da takav ne smije biti ni budžet.

- Davanjem budžeta Skupštini koji je pripremila bivša vlada opravdali bismo bahato ponašanje i trošenje. Uključićemo forenzičare i eksperte u izradu novog budžeta - naglasio je Spajić, napominjući da zakon i Ustav ne zabranjuju ovakav način donošenja budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana