Crna Gora pod lupom OLAF-a

GS
Crna Gora pod lupom OLAF-a

PODGORICA - Crna Gora je jedna od zemalja koje su obuhvaćene ilegalnom trgovinom cigareta, upozoreno je iz Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF), koja je u svom posljednjem izvještaju o radu prikazala da je u toj državi zaplijenjeno više od 62 miliona švercovanih cigareta.

U izvještaju za prošlu godinu, OLAF navodi da je u njihovim operacijama zaplijenjeno više od 616 miliona ilegalnih cigareta širom svijeta, uključujući 333 miliona cigareta zaplijenjenih na spoljnim granicama EU.

- OLAF je takođe pomogao da se zaplijeni 140 tona sirovog duvana i šest tona duvana za lulu, sprečavajući gubitke veće od 151 miliona evra za budžet EU i nacionalne budžete država članica. Osim toga, dojave iz OLAF-a dovele su do oduzimanja 144,34 miliona cigareta i 40 tona sirovog duvana izvan EU, navedeno je u izvještaju.

Dodaje se da je krijumčarenje cigareta ponovo globalno pitanje jer su u to uključene zemlje širom svijeta, poput Turske, Indonezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Crne Gore.

- OLAF ima dugo iskustvo u pomaganju nacionalnim carinskim organima u borbi protiv trgovine švercovanim cigaretama širom svijeta. Takođe ima značajno iskustvo u pomaganju vlastima u pronalaženju i zatvaranju tajnih fabrika cigareta koje proizvode nedozvoljene i falsifikovane cigarete, stoji u izvještaju.

U jednom slučaju iz 2023. godine, kako se navodi, OLAF je pomogao vlastima da razbiju kriminalnu mrežu koja je proizvodila nedozvoljene cigarete u Španiji, a zatim ih krijumčarila širom Evrope. Mreža je, kažu, imala veze sa Poljskom, Rumunijom, Grčkom, Italijom, Slovačkom i Ukrajinom.

- OLAF je uspostavio mrežu za razmjenu informacija među istražiteljima koja je ubrzala prikupljanje i razmjenu podataka, pružila analizu, tehničku podršku i olakšala usvajanje zajedničke istražne strategije. Koordinirao je ovaj zajednički napor omogućavajući brzu akciju širom EU koja je rezultirala demontažom ilegalne fabrike u Španiji, hapšenjem 20 osoba i zaplijenom približno 15 miliona falsifikovanih cigareta i devet tona sirovog duvana, navedeno je u izvještaju, prenio je portal RTCG.

Ukupni procenjeni finansijski uticaj zaplijenjene robe, uključujući akcize i PDV, iznosio je oko pet miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana