Crna Gora pod lupom Evropola

Agencije
Crna Gora pod lupom Evropola

Podgorica - Crnogorski pravosudni sistem je pod posebnom lupom Evropola, a prati se rad sudija, tužilaca, pa čak i advokata s fokusom na njihovu nezavisnost, objavili su podgorički mediji.

Mediji navode da se provjeravaju mogući uticaji na njihov rad i eventualna povezanost sa kriminalnim grupama, podzemljem i političkim vrhom, što će, na osnovu operativnih podataka, najvjerovatnije biti objavljeno u najnovijem Evropolovom izvještaju krajem aprila.

Evropolovi ljudi, kako se navodi, neće patrolirati Crnom Gorom i ispitivati osumnjičene u slučajevima sprege podzemlja i zvaničnika (pravosudnih, političkih, lokalnih, državnih). To je zadatak domaćih pravosudnih organa, o kome će Evropol dobiti punu informaciju i, istovremeno, s obzirom na to da se u nekim situacijama radi o sprezi međunarodnog organizovanog kriminala i lokalaca, usmjeravati istrage, dodajući prijeko potrebne informacije i njihove analize. Na listi informacija koje se traže su i kako se Crna Gora bori sa "peračima" novca, te kakve rezultate ostvaruje u suzbijanju krijumčarenja narkotika, imajući u vidu da je riječ o tranzitnoj zoni i dijelu takozvane "Balkanske rute". Mnogo toga će, ukazuje se, zavisiti od ocjene funkcionisanja pravosudnog sistema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana