Crna Gora: Pisci su uvijek uz svoj narod i crkvu

Srna
Crna Gora: Pisci su uvijek uz svoj narod i crkvu

PODGORICA, - Udruženje književnika Crne Gore daje punu podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u borbi za očuvanje svetinja i sprečavanju progona njenih sveštenika u Crnoj Gori, navedeno je u reagovanju koje je potpisalo više od 50 književnika.

Udruženje je cjelokupnoj kulturnoj javnosti ukazalo na nespornu činjenicu da bi ovih dana bilo poželjnije i svrsishodnije da se govori o duhovnom i kulturnom napretku zemlje i novim civilizacijskim iskoracima, nego da u fokusu pažnje cjelokupne domaće i svjetske javnosti budu scene surovog obračuna policijskih i drugih bezbjednosnih struktura sa sveštenstvom i građanima Budve i drugih gradova, čime je nanesen dodatni udarac ugledu Crne Gore, njene kulture i dobrog suživota svih vjera i nacija.

U reagovanju je istaknuto da je kulturnoj javnosti dobro poznato da je Udruženje književnika Crne Gore od samog svog osnivanja, davne 1946. godine, svim svojim bićem utemeljeno u društvenom i kulturnom biću Crne Gore, i da i samim tim ima neotuđivo pravo na apel da se ta zemlja vrati društvenim i kulturnim tokovima na suprotnoj strani od agresivnih zbivanja u Budvi i zabrinjavajućih slika koje su obišle svijet.

"Nemile scene iz Budve zasigurno ne doprinose dobru Crne Gore i svih njenih građana, niti vladavini prava, nego se javljaju kao njihova direktna negacija.

Tim prije što su dešavanja u našoj zemlji redovno u fokusu međunarodne zajednice i brojnih organizacija za ljudska prava i slobode", saopšteno je iz Udruženja.

Udruženje književnika Crne Gore zahtijeva od aktuelnih vlasti da mnogo više povedu računa o demokratskoj i kulturnoj sferi i potencijalu Crne Gore, kao moguće članice EU, koju groteskne slike iz Budve još više udaljavaju od Evrope i evropskih demokratskih tokova i perspektiva.

Udruženje prepoznaje stav svih dobronamjernih građana Crne Gore da sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti nikome nije donio dobro, ali jeste mnogo toga što Crnu Goru neće približiti savremenim narodima Evrope, ali udaljiti sigurno hoće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana