Crna Gora: Određena ruta Parade ponosa

Tanjug
Crna Gora: Određena ruta Parade ponosa

Podgorica - Učesnici Parade ponosa u Podgorici, najavljene za 20. oktobar, okupiće se kod hotela “Hilton Crna Gora”, prošetaće do stare zgrade vlade i vratiti na početak.

Za obezbjeđenje maršrute biće potrebno najmanje 1.500 policajaca, piše crnogorski dnevnik “Dan”.

Kako je tom listu potvrđeno iz više izvora, planirano je da centralno okupljanje učesnika bude u nedavno otvorenom parku preko puta “Hiltona”, nakon čega će krenuti u kružnu turu, a kolona će se na putu, dugom oko 1.400 metara, na kratko zadržati ispred zgrada Skupštine i predsjednika Crne Gore.

“Centralno okupljanje učesnika Prajda planirano je nešto prije podneva, ali satnica može biti pomjerena zbog bezbjednosnih razloga. Pored predstavnika LGBT populacije, u šetnji će učestvovati i predstavnici nekih diplomatskih predstavništava”, potvrdio je sagovornik “Dana”, želeći da ostane anoniman.

Za to će biti angažovane posebne jedinice crnogorske policije, koja je već formirala poseban opertivni štab zadužen da parada prođe bezbjedno.

“Narednih dana biće završena još jedna analiza bezbjednosti učesnika Parade ponosa. Prema sadašnjim analizama, biće neophodno angažovanje najmanje 1.500 policijskih službenika koji će obezbjeđivati maršrutu”, rečeno je “Danu” u vrhu MUP-a Crne Gore.

Pojačane mjere bezbjednosti, prema tom izvoru, biće na mostu “Blaža Jovanovića”, kao i kod zgrade Skupštine Crne Gore.

U Upravi policije navode da ne mogu davati preciznije podatke o maršruti učesnika Parade ponosa.

“Iz bezbjednosnih razloga ne možemo da saopštimo detalje. Policija preduzima sve mjere da događaj protekne u najboljem redu”, poručuju iz Uprave policije.

Prvi Prajd u Crnoj Gori održan je 24. jula u Budvi, ali je završen neslavnim bilansom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije, što je dovelo do povreda i privođenja.

Neki učesnici parade su sklonjeni na brod koji je otplovio na pučinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana