Crna Gora: (Ne)jedinstvo oko Velike Albanije

Tanjug
Crna Gora: (Ne)jedinstvo oko Velike Albanije

Podgorica - Većina političkih predstavnika Albanaca u Crnoj Gori tvrdi da nikada ne bi potpisalo peticiju za formiranje "Prirodne Albanije" koju je pokrenuo Kočo Danaj.

Samo lider Građanske inicijative, koja učestvuje u državoj vlasti, Vaselj Siništaj na pitanje da li bi potpisao takvu peticiju rekao je da bi, što je izazvalo niz različitih reakcija u Crnoj Gori.

Sociolog Srđa Vukadinović tim povodom kaže da mnogi, iako prisutni u parlamentrnom životu Crne Gore, još nisu rašcistili sa tim gdje je njihova teritorija, gdjje je njihova država.

"Verovatno će sada pokušati da se peru da je ideja velike Albanije kulturološka integralistička, kada je u pitanju određeni albanski korpus, međutim nije, to je samo jedna dobra kamuflaža za ono što može slijediti" , naveo je Vukadinović.

To što bi neko stavio potpis na takvu inicijativu pokazuje da kod jednog dijela Albanaca nije utemeljena ideja o Crnoj Gori kao svojoj domovini, kazao je Vukadinović.

Predsjednik gradske opštine Tuzi Franjo Ljuljđuraj rekao je za podgorički radio Antena M da nema informaciju da bi u toj opštini moglo da bude organizovano potpisivanje peticije za stvaranje "Prirodne Albanije".

"Prvi put čujem od vas za to, mene niko do danas nije kontaktirao, a kada bude znam šta ću da kažem", naveo je on i dodao da će jasno poručiti da takvu ideju ne podržava: "Jer nisam pristalica nikakvih velikih projekata, neka se svako opredeli gdje mu je najbolje, meni je najljepše u Crnoj Gori, ja sam za prirodnu Evropu."

On je uvjeren da će, ukoliko takva peticija dođe u Crnu Goru, odziv Albanaca biti mali.

Slično misli i funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj.

"Po meni je teza o 'prirodnoj Albaniji’ anahrona i neprirodna. Živimo u vremenu kada balkanski narodi čine zajednice raznih država i samim tim nema nacionalne države na Balkanu. Ideja proširenja i promena nacionalnih i etničkih granica u regionu, te u tom kontekstu različitih koncepata 'velikih država’ deo su retrogradne politike iz prošlosti", naveo je Gegaj koji je kategoričan da takvu ptenciju neće potpisati.

Prema njegovim rnječima, oni koji zagovaraju ideju velike Albanije nisu prijatelji ni Albanije, ni Albanaca jer, smatra, takve teze su opasne i dovele su do ludila koji je region doživio 90-tih godina.

Gegaj smatra i da je Danaj imao šansu da popularnost svoje ideje testira na nedavnim izborima u Albaniji, ali da to, ipak, nije učinio.

Siništaj koji je rekao da bi potpisao Danajevu peticiju kaže da to ne znači da on podrzava prekrajnje granica na Balkanu.

Podgorički Dan objavio je juče da bi Siništaj za izjavu da bi potpisao peticiju o "Prirodnoj Albaniji", kojom ugrožava teritorijalni integritet Crne Gore, trebalo da dobije 15 godina zatvora.

Lider Građanske inicijative je odgovorio da će se sa zadovoljstvom odazvati pozvu Tužilaštva ukoliko do toga dođe.

Poslanik Demokratske stranke Fatmir Djeka kaže da ne zna kako da potpiše nešto za šta ne zna o čemu se radi. "Ono što nas čeka jeste da ćemo biti zajedno u EU –Albanci, Hrvati, Srbi…", rekao je on.

Đeka, Gegaj i poslanik Force Genci Nimanbegu nemaju baš najljepše mišljenje o Siništaju i dodaju da se on "ponaša kako vjetar duva".

To je, kažu, ujedno i poruka vladajućoj koaliciji da ubuduće takve političke subjekte ne uzimaju za svoje partnere i da ima još albanskih partija koji mogu da budu dostojni reprezenti "zalaganja za nezavisnu Crnu Goru, čije su granice, za sada, neupitne".

Siništa je, međutim, juče rekao da je pročitao izjave Đeke i Nimanbegua istakavši da su dvolični i da je ubijeđen da "oni u duši sasvim drugačije misle".

I poslanik opozicione Pozitivne iz reda albanskog naroda Dritan Abazović kaže da je potpisivanje peticije za formiranje "Prirodne Albanije" ideja kojoj se nepotrebno pridaje veliki značaj i da ona nema podršku među Albancima u Crnoj Gori.

Abazović je za portal Analaitika rekao da je Siništaj svojom izjavom da bi potpisao Dajanovu peticiju htio da "napravi razliku između sebe i ostalih albanskih poslanika". On je ocjenio i da ovake priče ne idu u prilog jačanju regionalne saradnje već za buđenje, kako je rekao, vampira prošlosti koje nikome ne mogu donijeti ništa dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana