Crna Gora mamac za kriminalce

Agencije
Crna Gora mamac za kriminalce

Brisel, Podgorica - Crna Gora je atraktivna lokacija za inostrane kriminalne investicije, a kriminalne grupe koje potiču iz Crne Gore aktivno djeluju u okvirima, ali i izvan granica te države, navodi se u izvještaju Evropske komisije o pregovaračkom poglavlju koje se odnosi na vladavinu prava.

U izvještaju o skriningu za pregovaračko poglavlje 24, u koji su podgoričke "Vijesti" imale uvid, Evropska komisija ocjenjuje da je organizovani kriminal jedan od glavnih izazova s kojima se Crna Gora suočava. Jedan od ključnih izazova s kojim se država suočava je krijumčarenje droge, posljednjih godina posebno kokaina iz Južne Amerike.

- Postoji dokaz da crnogorske kriminalne grupe imaju direktne kontakte sa južnoameričkim narko-kartelima - navodi se u izvještaju. 

EK ocjenjuje da je korupcija u Crnoj Gori "rasprostranjena u mnogim oblastima i nastavlja da bude ozbiljan razlog za zabrinutost". Dodaje se da su istovremeno prisutni i ostali oblici organizovanog kriminala, kao što su trgovina ljudima, različite vrste šverca, uključujući trgovinu oružjem i prevare.

U Briselu smatraju da se finansijske istrage "ponekad" koriste u slučajevima oduzimanja imovine stečene kriminalnim putem, ali da se rijetko istražuju tokovi novca stečenog kriminalnim putem, kao i proaktivno razotkrivanje kriminalnih radnji "izvan početnog slučaja".

Crnogorska Vlada, na osnovu izvještaja o usklađenosti domaćeg i evropskog zakonodavstva, mora pripremiti jedan ili više akcionih planova. Ti akcioni planovi, koji će biti rađeni uz sugestiju EK, biće, između ostalog, uslov za otvaranje pregovora u poglavlju 23 i 24.

U okviru preporuka za preventivne akcije za borbu protiv korupcije, EK navodi nadogradnju nadležnosti i jačanje kapaciteta Uprave za antikorupcijsku inicijativu.

- Treba unaprijediti sistem imovinskih kartona, jačati posebno nadzornu ulogu i profesionalne kapacitete Komisije za sprečavanje konflikta interesa kako bi se obezbijedila efikasnija provjera imovine i uvesti mjere sprečavanja konflikta interesa koji se dešavaju izvan obavljanja duplih javnih funkcija (poput javnih funkcionera koji imaju udio u privatnim kompanijama) - stoji u dokumentu.

Vizna liberalizacija

U dokumentu se podsjeća da je Savet Evropske unije u julu prošle godine pozvao Evropol da predstavi izvještaj o situaciji u vezi sa organizovanim kriminalom u Crnoj Gori.

U Briselu, s druge strane, smatraju da je Crna Gora ojačala svoj zakonodavni okvir, naročito tokom pregovora o viznoj liberalizaciji. 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana