Crna Gora: Lideri DF-a optuženi za terorizam

Agencije
Crna Gora: Lideri DF-a optuženi za terorizam

Podgorica - Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore poslalo je juče Višem sudu optužnicu koja tereti 14 osoba za pripremanje terorističkih napada na dan izbora u Podgorici. Optužnicom su obuhvaćeni lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov optuženi su da su organizovali kriminalnu grupu, dok su lideri DF-a, njihov vozač Mihailo Čađenović i još nekoliko državljana Srbije optuženi za učešće u kriminalnoj organizaciji. Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić optužen je za pokušaj terorizma.

Tužilaštvo je dokaze prikupljene tokom šestomjesečne istrage otkucalo na više od 120 strana. Iz Višeg suda je saopšteno da im je dostavljena optužnica na potvrđivanje.

Optuženi su državljani Srbije Kristina Hristić, Milan Dušić, Branka Milić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnica je podignuta i protiv srpskih državljana Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića, koje je Ministarstvo pravde Srbije odbilo da izruči Crnoj Gori.

- Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je Višem sudu u Podgorici radi kontrole i potvrđivanja optužnicu protiv četrnaest lica i to protiv dva lica Šišmakov Eduard i Popov Vladimir zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i protiv 12 lica Dikić Bratislava, B. P, R. N, J. M, H. K, M. B, D. M, M. D, Đ. S, Č. M, M. A. i K. M. kojima se na teret stavlja da su članovi kriminalne organizacije - navedeno je u saopštenju Višeg suda u Podgorici.

Viši sud dodaje da je protiv pet lica Š. E, P. V, D. B, B. P, R. N. optužnica podignuta zbog krivičnog djela terorizam u pokušaju i protiv jednog lica Š. E. zbog pripremanja djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore putem podstrekavanja. Optužnicom je predloženo i produženje pritvora za Dikića i još pet uhapšenih.

Predsjednik vijeća će u zakonskom roku od 15 dana zakazati ročište radi ispitivanja i ocjene zakonitosti i opravdanosti predmetne optužnice.

Žalba

Crnogorski parlament na sjednici koja počinje 27. aprila trebalo bi da odgovori Ustavnom sudu povodom ustavnih žalbi i njenih dopuna koji su podnijeli poslanici DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić. Ustavni sud tražio je od Skupštine Crne Gore mišljenje o ustavnoj žalbi. Mandić i Knežević su uložili ustavnu žalbu i od Ustavnog suda traže da ukine skupštinsku odluku od 15. februara kojom im je skinut imunitet, kao i da "naredi privremenu obustavu izvršenja" dok ne odluči o njihovoj žalbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana