Crna Gora: Kako su funkcionisale crne trojke koje su se obačunavale sa opozicijom i novinarima

Vijesti.me
Crna Gora: Kako su funkcionisale crne trojke koje su se obačunavale sa opozicijom i novinarima

Bivši policijski specijalac Brajuško Brajušković, kazao je da su naređenja Veselina Veljovića izvršavana po ustaljenom receptu - jedna grupa bi pratila i šefa izvještavala o kretanju žrtve, a druga grupa bi premlaćivala.

"Oni koji bi pratili žrtvu, nikada nisu znali ko je zadužen za prebijanje i obratno. Svi su dobijali instrukcije i odgovarali jedino Veljoviću. Svi su bili pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ)", opisao je "Vijestima" način na koji su se "crne trojke" obračunavale sa neistomišljenicima vlasti.

Brajušković je prije par dana javno rekao da je nekadašnji šef Uprave policije organizovao grupe zadužene za obračun sa nepodobnim novinarima i opozicijom, a da je time koordinisao sadašnji direktor spuškog zatvora Miljan Perović.

I Veljović i Perović su to demantovali i najavili da će ovaj svoje tvrdnje morati da dokazuje pred sudom.

"Vršio sam prekoračenja službenih ovlašćenja, to znam. Ali, moja ruka nikoga nije takla. Pratili smo, ali moja grupa nikoga nije takla. Garantujem", rekao je Brajušković.

Potvrdio je da je bivšeg predsjednika Srpske radikalne stranke Duška Sekulića upozorio da mu se sprema sačekuša i kazao da je na isti način pomogao dopisniku beogradske "Politike" Dragomiru Bećiroviću i njegovoj kćerci, nekadašnjoj novinarki "Dana" Dragani Bećirović.

On tvrdi da je naređenje da se njih dvoje prebiju, dobio direktno od Veljovića, koji mu je obrazložio da se to čini zbog tekstova koje su pisali.

"Dobio sam naređenje od Veljovića da ih prebijem zbog tekstova koje su objavljivali, ali nisam mogao to da uradim. Dragomir je bio Veljovićeva glavna meta, a njegova kćerka usputna. Našao sam ih i upozorio, Draganu sam u zimu 1999. kada je trebalo da bude pretučena, krio u svojoj kući u Gradini, a njenom ocu sam predložio da ga istrljam sunđerom kako bi mu po tijelu ostali crveni podlivi i kako bi što vjerodostojnije izgledala prevara da sam ga tukao. Rekao mi je da neće, nego da ga udarim, ali nisam. Nakon toga, on je lijepio flastere po tijelu, da bi izgledalo kao da je udaran", rekao je Brajušković "Vijestima".

Kazao je da je kasnije čuo da se Dragomir sklonio u Bosnu i Hercegovinu.

Brajušković je kazao da ga veoma brinu indirektne prijetnje Veljovića. On je ocijenio da je poruka bivšeg šefa da želi sve najbolje njemu i njegovoj porodici, klasična italijanska opomena.

"To što je rekao da želi svako dobro mojoj porodici je italijanska opomena da će nečija porodica biti uništena. Da li on razmišlja da sada, u ovoj situaciji, neko treći, ko mrzi obojicu može da dođe i uništi moju porodicu, a njega bi taj žig i osveta pratili do kraja života. Od regularnih napada braniću se na regularan način, a od neregularnih - na neregularan. Da li će možda da mi pošalje nekog fanatika da mi likvidira porodicu nakon što nas šest godina izgladnjuje".

"Ovo je moja ulaznica u pakao, ali neću da dovedem sebe u situaciju da budem uhapšen ili likvidiran prije nego što razjasnimo sve ovo", kazao je Brajušković, nakon što mu je kurir tužilaštva došao do kuće i uručio poziv za današnje saslušanje.

On je kazao da je tražio prijem kod ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, ali da mu je iz te institucije rečeno da do toga sada ne može doći, jer je "ministar na odmoru".

Ocijenio je da bi država, kada bi joj bilo u interesu da riješi probleme o kojima je govorio, to uradila za 12 sati.

Brajušković je sinoć pozvao predstavnike Evropske unije u Crnoj Gori i ambasadore stranih država u Crnoj Gori da ga zaštite od Veljovića.

"Treba li Veljović da mi sudi? Umjesto da saslušaju i njih dvojicu, samo sam ja saslušan, zbog toga vas molim da me zaštite od ljudi za koje znam da su spremni na sve, da intervenišete i insistirate da se u ovom slučaju postupa po zakonima i pravilima države, a ne po protekcionaškim i nekorektnim uslovima u kojima sam ja stavljen u poziciju okrivljenog. Njihov jedini cilj koji sada imaju je da mene, neugodnog svjedoka njihovih nedjela, eliminišu i onemoguće mi pristup medijima. Jedan od načina je da me strpaju u istražni zatvor, što bi značilo moju sigurnu smrt. Drugi način je da crtaju metu na čelu moje djece, što i rade", piše u pismu koje je Brajušković poslao na nekoliko adresa.

Brajušković je rekao da je o kompletnoj priči o kriminalnim radnjama u policiji progovorio jer više ne može da trpi Veljovićev teror. Objasnio je da je sve počelo 2008. godine kada su, navodno po Veljovićevom nalogu, on i njegov sin Ivan sklonjeni iz ZIKS-a.

Tvrdi da ih je bivši šef policije tada prozvao "antidržavnim elementima" i da se naknadno potrudio da ih ostavi bez posla, gdje god bi nakon toga pronašli uhljebljenje.

Kazao je da je Miljan Perović "počeo da ga mrzi" nakon što je ovaj odbio da pretuče dvoje novinara i jednog opozicionog političara.

"Moje zlo počelo je stvaranjem nekih trojki takozvanih, kada sam ja odbio jedan zadatak... Odgovorno tvrdim da je on (Perović) bio čovjek koji je organizovao prebijanja po ulazima crnogorskim i spreman sam to da poligrafski ponovim. Znam da je kleveta krivično djelo, ali ja ne klevetam. Svjestan sam posljedica ovog razgovora, ali sam spreman na to. U ovoj igri njihov ulog je mržnja prema meni, a moj ulog su moj sin, njegovo dvoje djece i supruga".

Zove na TV duel: Je li muško da se pojavi

Brajušković je pozvao Veljovića na TV duel, rekavši da je spreman da pred kamerama sa njim priča o bilo čemu.

"Da pričamo i o tome ko je prebio Duška Jovanovića. Ja nisam, niti išta znam o tome. Ponavljam, spreman sam da to ponovim i na poligrafu. Ne znam je li Veljović spreman da se podvrgne poligrafu. Je li Veljović , koji je građanin kao i ja od krvi i mesa, spreman na poligrafu odgovoriti na bilo koje moje pitanje. Ja sam spreman odmah sjutra da ponovim sve ovo. Je li spreman na bilo kojoj televiziji da mi izađe na duel, da postavljamo pitanja jedan drugom, jedan na jedan... Da li je on dovoljno muško da se pojavi", rekao je Brajušković.

Pitajte Veljovića za porijeklo imovine

Brajušković je demantovao Veljovićeve izjave da je osuđenicima unosio drogu i telefone u spuški zatvor, dok je tamo radio.

"Kod njih je sad uzbuna jer pokušavaju da mi pronađu manjkavost i da mi namjeste nešto kako bi me uhapsili. Sada će Veljović da pronađe dobrovoljca koji će da izjavi da sam mu unosio drogu ili bilo što drugo. Meni je jasno koji je cilj Veljovića, demokrate koji sebe poistovjećuje sa državom - da me uhapsi kako bi on sa vilom od milion eura u Dajbabama, sa 4-5 stanova u Podgorici, kućom koju je kupio od Emira Kusturice, mene strpao u zatvor i imao sve moguće opcije da priča da sam ja narko diler. Ja sa kućom koju sam renovirao uz pomoć kredita koji vraćam do 2021. godine. Jedva čekam da se sretnemo na sudu", rekao je Brajušković.

"Da li u ovoj državi postoji tužilac koji će Veljovića pitati za porijeklo imovine? Mene mogu da ispuituju koliko hoće. Sve što pronađu mimo ove kuće i imanja u ogradi, poklanjam im", rekao je on.

Istakao je da ga je Veljović uvijek držao na stendbaju, ucjenjujući ga životima djece da ćuti. Rekao da je tačno da je bio "pod Veljovićevom operativnom opservacijom".

"Bio sam od 2000. godine kada je shvatio da njegove akcije propadaju jer ih neko minira. Ja sam ih minirao i možda nije bilo fer od mene što mu nisam rekao. Mene nije strah od njih kao ljudi, kao fizičkih i mentalnih pojava. Tada, a i sada me strah funkcija koje pokrivaju i moći koju im ta funkcija omogućava, a to je da i dalje rade to što su radili. Da uništavaju i rasturaju porodice", rekao je on.

Hvala Sekuliću što je ćutao naređeno je da ga uništim

Brajušković je rekao da je veoma zahvalan Dušku Sekuliću što je ćutao o njihovom susretu, kada ga je bivši policajac upozorio da mu se sprema sačekuša.

"Ćuteći sve ove godine, sačuvao je mene i moju porodicu. Direktno sam od Veselina Veljovića, u prisustvu Miljana Perovića, dobio naređenje da se taj čovjek fizički uništi", kazao je Brajušković.

Sekulić je prije dva dana došao u redakciju "Vijesti" i ispričao da ga je Brajušković upozorio da je "na spisku" i predložio mu da se skloni iz Crne Gore.

Veljović je demantovao da je naredio napad na Sekulića, navodeći da ovaj nikada nije bio predmet njegovog ni profesionalnog ni ličnog interesovanja.

Htjeli i prste da kidaju

Nakon što je Brajušković otvorio priču o batinanju po crnogorskim ulazima, oglasili su se i prebijeni.

Književnik Momir Vojvodić, ispričao je televiziji "Vijesti" da se sjeća svakog udarca koji je pretrpio u novembru 2000. godine, kada je napadnut u ulazu zgrade u Podgorici, gdje živi.

Vojvodić je rekao da mu je jedan od napadača kasnije ispričao da je napad naredio Veljović i da su, osim njega, na spisku bili i pokojni Duško Jovanović i Bećirovići.

Kazao je da mu je taj napadač rekao da su Dragani Bećirović htjeli da odsjeku prste.

Po istom receptu, u septembru 1999. godine, pretučen je nekadašnji direktor TV Elmag Gojko Mitrović i njegova supruga.

Napadači ni u jednom slučaju nijesu otkriveni.

Htio da pomogne "lažovu koji u zatvor unosi drogu"

Iako je Veljović prije dva dana rekao "Vijestima" da poštuje Brajuškovića, da je želio da pomogne njegovom sinu, kao i da njemu i njegovoj porodici želi sve najbolje, juče je promijenio mišljenje.

On je bivšeg službenika nazvao patološkim lažovom i medicinskim slučajem, optužujući ga da je bio pod sumnjom da u zatvor unosi drogu i telefone.

"Žalim gospodina Brajuškovića, jer je on očigledno patološki lažov i medicinski slučaj. Pošto insistira na istini, važno je reći da je imenovani bio predmet policijske obrade zbog operativnih informacija da je unosio drogu i mobilne telefone i druge stvari licima na izdržavanju kazne zatvora u ZIKS-u i za to naplaćivao novac članovima njihovih porodica", kazao je Veljović juče za RTCG.

Veljović je ocijenio da Brajušković nije ovo mogao sam da izmisli:

"Nivo vodiča pasa, ili stručnom terminologijom rečeno kerovođe-kuckara, nije mogao da osmisli čak ni ovako ljigavu i ništavnu akciju".

"Planeri su druge osobe, a, nažalost, rola Brajuškovića je za jednokratnu upotrebu", ocijenio je Veljović.

Veljović je, uprkos tome što je prije samo dva dana rekao "Vijestima" da Brajuškovića poznaje i da su razgovarali, za portal RTCG rekao da ga ne poznaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana