Crna Gora izručuje Šarićevog saradnika

Agencije
Crna Gora izručuje Šarićevog saradnika

Podgorica - Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici odlučilo je da se Srbiji, na njen zahtjev, izruči budvanski biznismen Blažo Dedić, koji je osumnjičen da je za Darka Šarića prao novac, prenijele su agencije.

Protiv njega se u Specijalnom sudu u Beogradu vodi krivični postupak zbog sumnje da je za odbjeglog narko-bosa prao novac od šverca kokaina.

Na ovu odluku Dedić može da se žali Apelacionom sudu.

Prethodno je, na osnovu dokumentacije i zahtjeva srpskog pravosuđa, Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore procijenilo da nema osnova za izručenje Dedića.

Dedića zastupa advokat Danilo Mićović. Prema saznanjima podgoričkih medija, on se, kao i tužilaštvo, protivi izručenju.

Ministarstvo pravde Srbije obratilo se početkom decembra Crnoj Gori molbom za izručenje Dedića. On je privođen u Viši sud jer je za njim bila raspisana potjernica. Oduzeta su mu dokumenta i pušten je na slobodu.

Dedić je suvlasnik hotela "Mediteran" u Bečićima u kojem je, kako su pisali mediji, udio imala i firma porodice Šarić "Mat kompani".

Pretprošle godine, 9. decembra, podignuta je optužnica protiv Darka Šarića, zatim Dedića, Šarićevog advokata Nebojše Jestrovića, kao i Nemanje Krstajića, kojeg je Crna Gora nedavno izručila Srbiji.

Optužnicom je obuhvaćena i grupa Bobana Stojiljkovića iz Vranja, čiji su pripadnici Bojan Stanojković, Nebojša Spasić, Goran Vučković, Goran Bogdanović i Aguš Erdinac.

U Srbiji postoje dvije optužnice za pranje novca klana Darka Šarića. U njima se navodi da je Dedić za račun Šarića kupovao firme u Vojvodini i na Jugu Srbije i da je tako prao novac od kokaina. Dio tih dokaza bio je proslijeđen i crnogorskim istražnim organima.

Specijalno tužilaštvo u Beogradu utvrdilo je da su transakcije sa of-šorova, putem "Mat kompanija", završavale na računu "Maestraltursa", odnosno da je prljav novac iz Crne Gore ubacivan u Srbiju.

Privođenje

Blažo Dedić je početkom novembra priveden u podgorički Viši sud jer je kancelarija Interpola u Beogradu raspisala za njim potjernicu zbog vođenja sudskog postupka zbog krivičnog djela pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih djela. Njemu su tada oduzeta dokumenta i pušten je na slobodu, što se ranije nikada nije dešavalo, pogotovo kada su u pitanju krivična djela organizovanog kriminala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana