Crna Gora: Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti su u skladu sa Ustavom

Srna
Crna Gora: Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti su u skladu sa Ustavom

PODGORICA - Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore izjasnio se da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti u skladu sa Ustavom.

Ministar pravde Crne Gore Vladimir Leposavić je, obrazlažući ovaj prijedlog zakona, rekao da su razlozi za izmjenu to što u važećem Zakonu postoje norme koje su nelegalne i nelegitimne.

On je objasnio da su te norme nelegitimne u smislu neodobravanja i jasnog protivljenja ogromne većine građana.

“Očigledna je njihova nesaglasnost, ne samo sa ustavnopravnim poretkom Crne Gore, nego i sa onim što su osnovni pravni standardi”, naveo je Leposavić.

On je rekao da su razmatrana dva glavna pitanja, od kojih se prvo tiče imovinsko-pravnog spora, a drugo registra vjerskih zajednica.

Leposavić kaže da predložene norme u izmjenama i dopunama vraćaju pravnu sigurnost crkava i vjerskih zajednica.

On je naveo da, budući da je riječ o hitnosti, nije bilo klasične javne rasprave, već su sprovedene konsultacije gdje su vjerske zajednice koje su željele dale svoje predloge.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović rekao je da se raduje što će konačno biti izmijenjeni sporni članovi Zakona koji je još na snazi.

“Kada je Vlada Duška Markovića uputila prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti Skupštini, kako su tada obmanuli i Skupštinu i cjelokupnu javnost, i međunarodne naše partnere, danas takođe kolege koji su tada bili vlast pokušavaju ponovo obmanuti crnogorsku javnost”, naveo je Martinović.

On tvrdi da nije tačno da su uvažene preporuke Venecijanske komisije.

“Kazali su šta treba inkorporirati u zakon, što tadašnja vlast nije učinila. Nemojte se pozivati na Venecijansku komisiju jer ima toliko preporuka koje niste uvažili da je to skandalozno”, rekao je Martinović.

Leposavić je na kraju rasprave odbio da odgovara na pitanja poslanika.

Prijedlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti Vlada crne Gore je dostavila parlamentu i predložila njegovo usvajanje po skraćenom postupku.

Vlada je u obrazloženju navela da su sporne odredbe Zakona izazvale ogromno nezadovoljstvo, da je njihov neustavni i diskriminatorski karakter ugrozio mir, opštu pravnu sigurnost i interese velikog broja građana - vjernika, te da je zato neophodno da u najkraćem roku bude eliminisana mogućnost njihove eventualne primjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana