Crna Gora: Brajušković traži poligraf

Vijesti
Crna Gora: Brajušković traži poligraf

Podgorica - Bivši član specijalne policije Crne Gore Brajuško Brajušković zatražio je da bude ispitan na poligrafu, nakon što je iznio još optužbi na račun Veselina Veljovića.

Brajušković i bivši direktor Uprave policije i aktuelni savjetnik crnogorskog premijera za bezbjednost nastavili su sa obračunom preko medija, dok nadležni ćute.

Oko “slučaja Brajušković” nije bilo reagovanja vlasti, ali ni opozicije od kojih je samo Socijalistička narodna partija tražila hitnu sjednicu skupštinskog Odbora za bezbjednost.

Brajušković tvrdi da je predvodio jednu od Veljovićevih “crnih trojki”, zaduženih za prebijanje neposlušnih novinara i opozicionara, kao i da je tu priču koordinirao sadašnji direktor Zavoda za izdržavanje krivičnih sankcija Miljko Perović.

Veljović s druge strane poručuje da je Brajušković “patološki lažov” i da je svojevremeno bio saslušavan zbog unošenja droge i mobilnih telefona u zatvor, a usluge je naplaćivao od rodbine zatvorenika.

Brajuškovića su za navode iznesene u ponedjeljak u medijima do sada saslušali u Centru javne bezbjednosti u Podgorici i zamjenik osnovnog državnog tužioca Sasa Čađenović.

Ni iz policije ni iz tužilaštva nema zvaničnih informacija o ispitivanju Brajuškovića, a iz kabineta ministra policije Rastka Konjevića najavljuju da će Brajuškovića primiti u ponedjeljak. Inače, Brajušković je ranije rekao da jedino ima povjerenje u Konjevića koga smatra poštenim čovjekom.

O jučerašnjem trosatnom isleđivanju u Tužilaštvu, Brajušković je podgoričkim “Vijestima” ispričao da mu je Čađenović tražio da pokaže pisanu naredbu Veljovića za prebijanje pojedinaca, među kojima su bili i bivši predsjednik Srpske radikalne stranke u Crnoj Gori Duško Sekulić, dopisnik beogradske “Politike” Dragomir Bećirović i njegova kćerka Dragana, koja je tada radila za podgorički “Dan”.

Brajušković je ranije rekao da je Sekulića i Bećirovićeve upozorio na naredbu koju je dobio i da im je pomogao da se privremeno sklone.

Bivši pripadnik specijalne policijske jedinice kaže da Čađenoviću nije otkrio imena od koga su “crne trojke” dobijale naređenja za praćenje i premlaćivanje pojedinaca dodavši da će je spreman da o tome priče, ali zajedno sa Veljovićem i na poligrafu.

On insistira da bude ispitan na poligrafu i to uz prisustvo svjedoka.

Brajušković, međutim, smatra da su državni organi potpuno nezainteresovani da priča o “crnim trojkama” dobije svoj epilog.

Tvrdi da i Veljović i Perović “kupuju vrijeme” kako bi mu napakovali razne stvari.

Tvrdi i da ga prisluškuju pa se boji za sebe i život članova porodice.

Zato, navodi, traži zaštitu.

- Sve je to da se ne bi došlo do glavnog momenta ove priče, a to je da je Veljović organizator prebijanja političkih neistomišljkenika i novinara koji nisu pisali kako mu odgovara. Ovo je sad specijalan rat Veljovića. Naći će dvadeset dobrovoljaca koji će me na svaki mogući način napasti, a njega predstaviti kao žrtvu. Ali, mene ostali ne interesuju, interesuje me Veljović i njegov drug - rekao je Brajušković “Vijestima”, nakon isleđivanja u Tužilaštvu.

On tvrdi da još nije rekao sve što zna.

S druge strane, Veljović, Perović i predsjednik Sindikalne organizacije ZIKS-a Nenad Rakočević, koji se juče prvi put oglasio saopštenjem, tvrde da je najveći kriminal u spuškom zatvoru cvjetao upravo kada je rukovodilac službe obezbejđenja bio Brajušković.

Tada je na čelu zatvora bio Božidar Vuksanović.

Rakčević, međutim, nije bio sinoć dostupan kada su ga iz “Vijesti” zvali da bi ga pitali zašto je o tim kriminalnim radnjama Brajuškovića ćutao, odnosno zašto ih nije odmah prijavljivao nadležnima.

Direktor “Vijesti” Željko Ivanović smatra da bi Veljovića trebalo uhapsiti jer bi on bio idealan svjedok saradnik.

“Vijesti” podsjećaju da je i Ivanović bio žrtva sačekuše, odnosno da je pretučen 1. septembra 2007, kada su ga dvojica batinaša šipkama izudarala nakon proslave jubilarne godišnjice lista u centru Podgorice, dok je treća osoba sa fantomkom na glasvi “nadgledala radove”.

Ivanović zato smatra da je svjedočenje Brajuškovića idealna prilika da se krene u rasvjetljavanje desetak nerasvjetljenih napada na novinere i poslenike javne riječi.

Brajušković je prethodnih dana pominjao da bi sa Veljovićem trebalo razgovarati i o tome ko je svojevremeno prebio glavnog urednika “Dana” Duška Jovanovića koji je nekoliko godina nakon tih batina ubijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana