Crna Gora bez članstva u NATO sljedeće godine?

Vijesti
Crna Gora bez članstva u NATO sljedeće godine?

Podgorica - Crna Gora najverovatnije neće dobiti poziv za članstvo u NATO sljedeće godine na samitu te alijanse, iako su to obećavali crnogorski zvaničnici, pišu “Vijesti”.

Prema saznaju tog lista, ključni razlog koji bi mogao uticati na to da Sjedinjene Američke Države i njihovi partneri ne otvore vrata Crnoj Gori je mala podrška javnosti članstvu u NATO, koja, prema poslednjem istraživanju, iznosi oko 31 odsto.

Drugi razlog, kako su naveli izvori “Vijesti”, je to što će pristup alijansi zavisiti od rezultata u jačanju vladavine prava i reformi sektora odbrane i bezbjednosti, kojima se crnogorska Vlada trenutno ne može pohvaliti.

Diplomate zemalja NATO, kako se navodi, izrazili su veliko razočarenje dosadašnjom neaktivnošću Vlade Crne Gore u oblasti povećanja podrške javnosti crnogorskom članstvu, a posebno nepostojanjem delotvorne strategije za to i kadrovima koji se time bave.

List navodi da je visoki američki zvaničnik Filip Riker nedavno nagovijestio da Crna Gora nije blizu postizanju jednog od dva glavna spoljno-politička cilja članstva u NATO.

Upitan da li će Crna Gora dobiti poziv za NATO sljedeće godine, on je tada kazao da se, umjesto na datume, treba fokusirati na ispunjenje ciljeva.

Crna Gora se trenutno nalazi u Akcionom planu za članstvo, koji se smatra predvorjem punopravnog članstva u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana