Crna Gora: Albanci sprječavaju izgradnju crkve, desetine privedenih

Agencije
Crna Gora: Albanci sprječavaju izgradnju crkve, desetine privedenih

Podgorica - Crnogorska policija privela je 22 mještana jednog sela između Plava i Gusinja, koji ometaju radove na pravoslavnoj crkvi, objavili su podgorički mediji, a prenijele agencije.

Policija je privela 22 mještana sela Martinovići, nastanjenog Albancima islamske vjeroispovijesti, koji su revoltirani radovima na ruševinama pravoslavne crkve živim zidom pokušali da spriječe čisćenje temelja crkve Svetog Vasilija Ostroškog, prenose “Vijesti“.

Policija u Plavu je potvrdila da je privela grupu mještana, jer nisu dozvoljavali radnicima i svešteniku da priđu ruševinama i nastave radove.

Mještani tvde da zemljište ne pripada crkvi, dok se lokalni paroh Željan Savić poziva na presudu Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je utvrđeno da je zemljište crkveno.

Savić napominje da lokalni crkveni odbor zeli da “očisti, ogradi, dotjera temelj crkvišta i zaštiti ga od skrnavljena stoke” i poziva mestane Martinovića na “postovanje i međusobno uvažavanje različitosti oba naroda”.

Mještani , međutim, traže da se prestane sa radovima i protiv su dolazaka u selo predstavnika pravoslavne crkve, prenose “Vijesti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana