Crkveno-državne delegacije Srbije i Sjeverne Makedonije u Prohoru Pčinjskom

Tanjug
Crkveno-državne delegacije Srbije i Sjeverne Makedonije u Prohoru Pčinjskom

SKOPLjE - Državno- crkvena delegacija Sjeverne Makedonije boraviće sutra, 2. avgusta na dan Svetog proroka Ilije, u manastiru Prohor Pčinski, a predsjednik Stevo Pendarovski kaže da će poslije duže vremena ove godine na obeležavanju biti dve crkveno-državne delegacije - Sjeverne Makedonije i Srbije.

Nakon više godina, prvi put sutra će Ilinden biti obilježen na pravom mjestu, gdje je osnovana moderna makedonska država - u manastiru Prohor Pčinjski, kazao je Pendarovski za skopski Kanal 5.

"Biće to posjeta, ali manastiru. Biće to crkveno-državna delegacija sa naše i ista sa srpske strane. Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković predvodiće srpsku delegaciju, a ja ću predvoditi našu delegaciju u kojoj će biti vjerovatno dva-tri ministra, a biće i episkopi iz Sinoda Makedonske pravoslavne crkve", naveo je Pendarovski.

Pojasnio je da je u telefonskom razgovoru sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, nakon normalizacije odnosa dve crkve pokrenuo pitanje obilježavanja 2. avgusta u manastiru Prohor Pčinski.

"Juče sam još jednom razgovarao sa Porfirijem, još jednom sam mu zahvalio što zaista drži riječ", rekao je Pendarovski.

O obilježavanju Ilindena u manastiru Prohor Pčinjski Pendarovski je kaže juče razgovarao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Objasnio je da predsjednik zbog drugih obaveza neće moći da predvodi delegaciju Srbije na sutrašnjem obilježavanju, već će to biti ministar Selaković.

Vučić je, kako je rekao Pendarovski, izrazio uvjeravanje da će to biti organizovano i na crkvenom i državnom niovu na način koji dolikuje.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana