Crkve u Hrvatskoj podigle cijene usluga - evo koliko će koštati vjenčanja i sahrane

GS
Crkve u Hrvatskoj podigle cijene usluga - evo koliko će koštati vjenčanja i sahrane

ZAGREB - Od Nove godine će biti skuplje i vjenčati se i umrijeti uz crkvene usluge pa će tako na primjer vjenčanje i sahrane koštati od 40 evra pa nadalje, dok su prije bili oko 300 kuna.

Župnik sa zagrebačke Kustošije na oglasnoj je tabli postavio nove cijene crkvenih usluga koje su prilagođenje uvođenju evra. Cijene nisu samo zaokružili, nego su ih i podigli, prenose hrvatski mediji.

Cijena mise će s 50 kuna porasti na oko sedam evra (53 kune), dok će rodoslovlje s 350 kuna porasti na čak 100 evra (oko 753 kune), a krsni, vjenčani i smrtni list, koji su koštali 30 kuna od Nove godine će koštati osam evra (oko 60 evra).

- Promjena valute u Hrvatskoj bila je povod za sastavnije revidiranje novog finansijskog sistema Katoličke Crkve u Hrvatskoj budući da se od njegovog uvođenja 2001. ništa bitno nije mijenjalo. Uzimajući u obzir promjene koje su se u međuvremenu dogodile uslijed inflacije i povećanja životnih troškova bilo je nužno korigirati neke iznose na više - objasnili su iz HBK.

Većina građana nije doživjela dramatično poskupljenje crkvenih usluga i uglavnom kažu da je skupo sve, te da svi žive od novca pa tako i crkva.

- Kad svi dižu cijene, moraju i oni, moraju i oni od nečeg živjeti. Mise su sedam evra, to je oko 50 kuna, kao i dosad. A sve druge usluge su jednom u životu - rekao je jedan Zagrepčanin.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana