Crkva u HR: Moramo tužiti Srbiju

Agencije
Crkva u HR: Moramo tužiti Srbiju

Zagreb - Komisija Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije pozvala HR da zbog nedosljednosti Haškog tribunala ne odustane od optužbe protiv Srbije za genocid.

Komisija navodi da je to neophodno zbog mira na ovim prostorima, dok bi se u suprotnom mogli očekivati novi ratovi.

- Nužno je pred jednim ozbiljnim, neeksperimentalnim međunarodnim sudištem tražiti pravdu i ustanoviti pravilo za budućnost, a to je da se sukobi rješavaju sudom, a ne ratom. Takođe da oni koji započinju agresivni rat snose posljedice. U protivnom, možemo očekivati nove ratove, jer sve upućuje na to da se zločini isplate: što se osvoji ostaje agresoru, a žrtve odgovaraju zato što su se branile, piše u Izjavi koju su u Zagrebu predstavili predsjednik Komisije, sisački biskup Vlado Košić i član Gordan Črpić.

Izjava Komisije Katoličke crkve u Hrvatskoj objavljena je povodom nedavne nepravosnažne osuđujuće presude Haškog tribunala šestorici Hrvata iz BiH u kojoj se navodi udruženi zločinački poduhvat s tadašnjim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom na čelu.

 U njoj se oštro kritikuje ta presuda, ali i oslobađajuća Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

- Ako međunarodna zajednica nije spremna kroz ad hok Sud u Hagu postavi trajnije temelje mira na ovim prostorima, kako se to nazire iz pojedinih optužnica i presuda, onda tu odgovornost na sebe mora preuzeti Hrvatska, ako ni zbog čega drugog, onda zbog pijeteta prema žrtvama i sprečavanja ponavljanja djela, navodi Komisija.

Komisija ističe da je iznenađena presudom Stanišiću i Simatoviću posebno zbog činjenice da nijedan zvaničnik Srbije i vrha JNA nije proglašen dijelom udruženog zločinačkog poduhvata.

- Ne možemo se oteti utisku da je riječ o cjelovitoj amnestiji Srbije odnosno njenog vojnog, obavještajnog i političkog vođstva za rat u bivšoj Jugoslaviji, ističe Komisija.

Takođe se pita “kako to da je Herceg-Bosna, koja je formirana radi odbrane, a više ne postoji, proglašena zločinačkim poduhvatom upravljanim iz Zagreba, a Republika Srpska nastala na genocidu i etničkom čišćenju dobila legitimitet državnosti, i to suprotno svim načelima međunarodnog i humanitarnog prava.

Komisija od države traži da se svim legalnim sredstvima u žalbenom postupku uključi u opovrgavanje udruženog zločinačkog poduhvata i međunarodnog sukoba koji se navodi u presudi šestorici bivših čelnika Herceg-Bosne.

Takođe poziva bošnjačke političke vođe i stranke na razboritost, jer, kako navode, kratkotrajni trijumfalizam može da donese tek kratkotrajnu dobit dijelu političkih snaga.

- Dugoročno, međutim, neće moći da sakrije istorijske činjenice da je Franjo Tuđman pozvao Hrvate u BiH da na referendumu glasaju za nezavisnu BiH kao za svoju državu, da je Hrvatsko vijeće odbrane prvo bilo uključeno u odbranu BiH, a Hrvatska sve vrijeme snabdjevala Armiju BiH oružjem za vrijeme embarga i zbrinula na desetine hiljada izbjeglica iz BiH, navodi Komisija i žali što je došlo do hrvatsko-bošnjačkog sukoba.

S obzirom na to da Haški sud svojom “politikom optuživanja” nije kaznio zločine nad Hrvatima u BiH, Komisija, uz iskreno žaljenje za svakom bošnjačkom žrtvom stradalom u hrvatsko-bošnjačkom sukobu, poziva nadležne u BiH da istraže i kazne počinioce zločina nad Hrvatima tokom rata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana