Crkva plaća odštetu žrtvi sveštenika pedofila

Agencije
Crkva plaća odštetu žrtvi sveštenika pedofila

Ljubljana - Slovenačka katolička crkva moraće da plati odštetu od 80.000 evra žrtvi sveštenika pedofila, koji je umro neposredno pred izricanje presude, prenose agencije.

Svešteniku župe Arče kod Celja Karlu Joštu sudilo se za 16 seksualnih napada na djevojčice mlađe od 15 godina, kojima je bio vjeroučitelj.

Ovaj sveštenik preminuo je u kućnom pritvoru od posljedica moždanog udara neposredno prije izricanja presude, javili su slovenački mediji.

Iako je postupak bio obustavljen, jedna od žrtava, danas dvadesetosmogodišnja žena, pokrenula je zahtjev u privatnom postupku, tražeći 140.000 evra odštete od Mariborske nadbiskupije, Nadbiskupije Celje i Župnog ureda Arče.

Okružni sud u Mariboru odredio je odštetu od 80.000 evra koju moraju zajednički isplatiti nadbiskupija Maribor, biskupija Celje i župa Arče.

Sud je procijenio da je, po obligacionom pravu, Crkva objektivno odgovorna za odštetu, jer je Jošt bio njen službenik i nastupao u ulozi župnika.

Mariborski sud je ocijenio da se Joštova aktivnost u ulozi vjerskog službenika vremenski ne može odvojiti od slobodnog vremena kad je navodno napadao djevojčice.

Ovo je prvi slučaj u Sloveniji da je Crkva proglašena odgovornom za prestupe sveštenstva kad su u pitanju pedofilski skandali.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana