Crkva nije imala bitnog uticaja na ratna zbivanja

Srna
Crkva nije imala bitnog uticaja na ratna zbivanja

PODGORICA - Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da Crkva nije imala bitnog uticaja na ratna zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije, na odluke i komande, u odnosu na političke grupacije čiji je istaknuti član bio sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Iz Mitropolije su naveli da je Đukanović valjda jedini koji se bez trunke savjesti pred svima "retroaktivno premeće u Gandija", a da odgovornost za sopstvena nepočinstva prenosi na druge.

Iz Mitroplije su istakli da Srpska pravoslavna crkva nije napuštala svoj narod ni prije, ni tokom ni poslije ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu i Metohiji, ali smatra da je van ukusa slušati lekcije o odgovornosti za narodno stradanje od saučesnika započinjanja sva tri rata i dokazanog bjegunca sa tih ratišta koji je ostavljao tamošnji narod i Crkvu na cjedilu.

On, ističu, nije jedini najodgovorniji za ratna zla, ali navode da je mučno slušati ga kako sada morališe o tim temama.

"Kada javno opomenemo Đukanovića da bi bilo pametno da se drži svojih ustavnih ovlašćenja, tada ne djelujemo bespravno niti vansistemski nego se pridružujemo društvenim snagama koje su u predsjednikovom posljednjem intervjuu RTCG prepoznali višestruka prekoračenja kompetencija - miješanja u unutrašnje stvari Crkve, pritisak na tužilaštvo, raspirivanje vjerske i međuetničke netrpeljivosti", navodi se u saopštenju Mitropolije.

Ističu da neko ko pretenduje da bude predsjednik svih građana i čuvar demokratskog poretka ne može sebi da dopusti prekoračenje ingerencija, a da bi protivzakonitost koju Crkvi pripisuje u svojim javnim oglašavanjima morao da potraži lijek pred sudovima i pred institucijama države, kojom upravlja decenijama, ako za to ima dokaze.

"Međutim, on niti može da dokaže svoje neistine, niti je, kao dugogodišnji vlastodržac jednopartijske vlasti navikao da se obraća institicijama. On ih drži ispod autoriteta sopstvenog kulta ličnosti. E to je unižavanje državnog i nacionalnog identiteta države Crne Gore", kažu u Mitropoliji.

Saopštenje predsjednika države u kome ponovo polemiše sa Crkvom odiše neprimjerenom nervozom i neodgovornošću izricanja javne riječi, kažu u Mitropolije odakle odgovaraju, kako ističu, istinom.

Kada su u pitanju teme iz crkvene istorije, iz Mitroplije su istakli da je sveštenicima i teolozima ispod časti i intelektualnog nivoa raspredati o tim temama sa personom koja pokazuje elementarno nepoznavanje osnovnih stvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana