Ćirilica - kamen razdora u hrvatskom društvu

Agencije
Ćirilica - kamen razdora u hrvatskom društvu

Zagreb - Nesuglasice oko uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru traju, premijer Zoran Milanović smatra da je borba za najviše standarde u pravima nacionalnih manjina za Hrvatsku važna koliko i rast privrede, međustranačke optuzbe ne izostaju, a vukovarski branitelji ne odustaju od stava da je postavljenje ćirlično-latiničnih ploča protivustavan i protivzakonit čin.

 Milanović je u Saboru, odakle se prvi put obratio naciji podnoseći izvještaj o stanju u hrvatskom društvu i o aktivnostima vlade, ponovio da se u Vukovaru sprovodi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

 "I vjerujemo u taj zakon, jer zakon i takva praksa našu zemlju čine malo boljim i malo sretnijim mjestom", zaključio je Milanović, uz poruku da će vlada iskoristiti sva demokratska sredstva da suzbije širenje mržnje.

Štab je reagovao opširnim saopštenjem čiju okosnicu čini ponovljeni stav da je  riječ o "protivustavnom i protivzakonitom činu", prenose hrvatski mediji.

Predstavnici Štaba, organizatora protesta protiv uvođnaja dvojezičnosti, smatraju da su "dvopismene ploče" u Vukovaru "nasilno uvedene" i da je to "kršenje člana osam Ustava Republike Hrvatske" koji, tvrde, obavezuje da se odredbe zakona moraju tumačiti u kontekstu prava nacionalnih manjina, ali i većinskog naroda i da sprovođenje zakona mora biti u svrhu razvijanja dijaloga, međusobnog povjerenja.

Navode da "nasilno postavljanje dvojezičnih i dvopismenih ploča" na državne institucije direktno narušava nadležnost lokalne uprave i samouprave za pitanja realizacije prava na službenu upotrebu jezika i pisma neke nacionalne manjine.

"Dvojezičnost se na osnovu Ustavnog zakona i uputstva Ministarstva uprave za sprovođenje Ustavnog zakona može realizovati samo odlukom tijela lokalne uprave i samouprave", naglašavaju iz Štaba i dodaju da je u konkretnom slučaju to Gradsko vijeće Vukovara.

Na premijerove riječi da bi bili obezvrijeđeni ako bi dopustili gaženje vrijednosti sekularizma, Štab podsjeća da se više od 90 odsto stanovništva Hrvatske izjasnilo kao hrišćani ili pripadnici neke druge vjere.

"Ako se predsjednik vlade tako bespogovorno i osorno zalaže za prava

nacionalnih i drugih manjina, gdje je nestalo njegovo zalaganje za prava većinskog naroda, katolika i porodica", navode i pitaju "da li većina smije išta da kaže, a da se ne nađe pod udarom represivnog aparata".

Lider najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko protivi se uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru, smatra to uvredom ne samo za Vukovarce već i za hrvatski narod i traži od vlade da to bude grad od "posebnog pijeteta".

Na Milanovićev izvještaj o stanju nacije u Saboru je reagovao i predsjednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac.

Kaže da Srbi u Hrvatskoj žive u uslovima "najveće hrvatske sirotinje", da je mali broj onih kojima su riješena stambena pitanja, da u još 42 naselja gdje zive Srbi nema struje i da su se pitanja vezana za nacionalne manjine svela samo na ćirilicu.

"Učestvovati u toj demonizaciji ćirilice je necivilizacijski postrupak. Ne insistiramo na potpunom poštovanju Ustavnog zakona, zadovoljili smo se ovim prvim korakom, a jedan dio političke scene ćirilicu i dalje demonizuje", upozorava Pupovac.

U međuvremenu, protesti Štaba se nastavljaju treću sedmicu sporadičnim akcijama, na pojedinim ustanovama dvojezične table su na meti nezadovoljnih koji ih nasilno uklanjaju, reakcija policije ne izostaje, međustranačke optužbe se nastavljaju...

Priča o protestima vukovarskih branitelja zbog uvođenja dvojezičnosti u tom gradu preselila se i u Sabor, gdje su opozicioni poslanici optužili vladu da je ćirilične ploče u Vukovaru postavila u pogrešno vrijeme i protivno odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Članovi hrvatske vlade nedavno su poručili predstvanicima Štaba, koji su se okupili ispred Hrvatskog sabora, da su dijalog i sprovođenje zakona nužni, dok branitelji uzvraćaju riječima da nisu protiv sprovođenja zakona, ali da "za neke stvari još nije vrijeme".

Štab je i anketirao zastupnike da li su za uvođenje ćiriličnih natpisa u Vukovaru i za promenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, odnosno za vraćanje uslova od 50 odsto udjela pripadnika nacionalne manjine u lokalnoj zajednici, umjesto sada potrebnih 33 procenta.

Inače, inicijativa Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje da se u Saboru raspravlja o postavljanju dvojezičnih natpisa u Vukovaru dobila je dovoljnu podršku saborskih klubova, a podršku inicijativi najavili su klub HDZ-a, kao i zastupnici HSS-a i HSP dr. Ante Starčevića.

Branitelji poručuju da neće odustati, zahtjevaju da se Vukovar proglasi mjestom "posebno pijeteta prema žrtvama domovinskog rata" i tvrde da u gradu ne živi više od jedne trećine Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana