Cilj petooktobarskih promjena nije postignut

Agencije
Cilj petooktobarskih promjena nije postignut

Beograd - Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić rekao je juče, povodom 15 godina od pada režima Slobodana Miloševića, da su prestanak ratova i gradnja demokratskih institucija najveći uspjesi 5. oktobra.

On je istakao da 5. oktobar nije dostigao željeni cilj zbog nedostatka hrabrosti i odlučnosti nosilaca promjena.

- Tog dana, 5. oktobra, je napravljena ta prekretnica da Srbija više nije zemlja koja se otvoreno oružano konfrontira sa drugim zemljama. Ali, da li danas imamo pravnu državu - nemamo, da li imamo demokratiju - nemamo i u tom pogledu dometi 5. oktobra jesu ograničeni - rekao je Pajtić.

On je podsjetio da su poslije 5. oktobra počele da se grade nove institucije koje kontrolišu sistem, poput zaštitnika građana i povjerenika za informacije od javnog značaja i da je pokrenut "bespovratni proces pridruživanja Evropskoj uniji". Govoreći o razlozima za neuspjeh 5. oktobra, Pajtić je podsjetio da su DOS činile stranke različitih orijentacija i da "DS nije bio u poziciji da ima dominantnu ulogu".

- Polovina ljudi koji su bili uz DOS nisu bili protiv Miloševića zato što je vodio ratove, već zato što ih je izgubio - rekao je Pajtić i dodao da neuspjeh 5. oktobra vidi u nedostatku "hrabrosti, odlučnosti, čestitosti i integriteta kod činilaca političkog života".

Danas se navršava 15 godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je okončana vladavina Slobodana Miloševića. Demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsjednika SR Jugoslavije u septembru 2000. godine koje je izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice. Demonstranti su 5. oktobra u Beograd, na plato ispred tadašnje Savezne skupštine a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima. U večernjim časovima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsjednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

Milošević

Slobodan Milošević je u aprilu 2001. godine uhapšen zbog finansijskih malverzacija, a dva mjeseca kasnije izručen Haškom tribunalu gdje mu je suđeno za zločin u BiH, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu. Umro je 11. marta 2006. od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana