Ciklon “Ladislav” potopio obalu Jadrana FOTO

Agencije
Ciklon “Ladislav” potopio obalu Jadrana FOTO

Zagreb - Ciklon nazvan “Ladislav”, kojeg su karakterisali snažni južni vetar, najjači ove godine, jaka kiša i visoki talasi “potopio” je noćas i jutros jadransku obalu, prenose agencije.

Najgore je bilo u Istri, Riječkom primorju i području Splita.

U Istri je zbog jake kiše, koje je na primjer u Pazinu u 24 sata palo 140 litara, prekinut saobraćaj na nekoliko puteva, a obale mnogih mjesta su pod vodom.

O jakom vjetru, visokim talasima i poplavama obale izvjestili su i iz Rijeke, Bakra i Crikvenice, s tim da se u Rijeci more podiglo pola metra i vatrogasci čekaju da se voda povuče kako bi mogli da intervenišu.

Jaki jugo duvao je i u Dalmaciji, pa su na otvorenom moru zabilježeni talasi od pet metara visine.

U Splitu je jugo više sati imalo olujnu snagu s brzinom od 112 kilometara na čas.

Vjetar je lomio grane i stabla, oštećivao automobile, a razmjere štete znaće se danas.

Jaka plima i visoki talasi poplavili su niže dijelove obale, pa su se tako pod morem našli splitska riva, rejon Matejuška, dobar dio ACI Marine i brojni drugi dijelovi grada uz samu obalu, izvjestili su lokalni mediji.

Na ostrvu Lastovo je najjači udar juga iznosio 119 kilometara na čas, na Palagruži 115, Mljetu 116, a na ostrvu Visu zabilježen je udar vjetra od čak 133 kilometara na čas.

Pretpostavlja se da je vjetar načinio mnogo štete na ostrvima, ali i to tek treba ustanoviti.

Zbog nevremena u prekidu su trajektne i katamaranske linije prema ostrvima na Kvarneru, ali i iz Splita prema srednjodalmatinskim ostrvima Hvaru, Korčuli i Braču.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana