CG u strahu: Smrtonosni korona virus prijetnja za ljetnju sezonu?

Vijesti onlajn
CG u strahu: Smrtonosni korona virus prijetnja za ljetnju sezonu?

Podgorica - S obzirom na veću mobilnost roba i putnika tokom ljetnje sezone, naročito u državama koje su turističke destinacije, gdje spada i Crna Gora, realno je očekivati pojavu novog korona virusa, nazvanog MERS, od koga je u svijetu umrlo 30 ljudi, piše podgorički portal “Vijesti onlajn”

Šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da trenutne procene SZO pokazuju da je za sada, rizik od MERS virusa” (Blisko-istočni respiratorni sindrom) u Crnoj Gori mali.

Ona je kazala da nema odgovor na pitanje da li se on prenosi respiratornim putem ili kontaktom, kakva je klinička slika toka razvoja bolesti, kao i da ne postoji efikasan način liječenja, niti vakcina.

 - Ukoliko se pojave simptomi karakteristični za ovaj virus, a naročito ukoliko se radi o osobi sa oslabljenim imunim sistemom, ili osobi koja se nedavno vratila iz neke od zemalja Bliskog istoka, neophodno je da se bez odlaganja obratiti se ljekaru - upozorila je Brajović, istakavši da je preporučen i pojačan epidemiološki nadzor.

S obzirom da nije poznato kako dolazi do infekcije i kako se virus prenosi, Brajović kaže da nije moguće dati precizne i konkretne savjete građanima kako da spriječe eventualnu infekciju MERS virusom.

Brajović je ponovila da je situacija sa virusom MERS zabrinjavajuća jer se o njemu malo zna, ne može se sa sigurnošću utvrditi gdje mu je stanište, kako dolazi do infekcije i kako se prenosi.

Ono što situaciju dodatno usložnjava jeste da su slučajevi prenošenja virusa sa čovjeka na čovjeka potvrđeni i to u zdravstvenim ustanovama i porodičnom okruženju.

Od MERS virusa do sada je umrlo 30 osoba u svijetu, a on je laboratorijski potvrđen u 53 slučaja.

Ono što je primetno jeste da je najčešće riječ o osobama koje su boravile u nekoj od arapskih država i da su starije dobi.

Brajović je ponovila ocjene generalnog direktora SZO da je riječ o velikoj opasnosti za cijeli svijet.

- Suočeni smo sa realnim rizikom da se novi korona virus otrgne kontroli, budući da je zabilježena velika učestalost fatalnih ishoda. Osim toga, virus se širi brže nego što mi pribavljamo informacije potrebne radi boljeg razumijevanja njegove
prirode i stvarnog potencijala - istakla je Brajovićeva.

Ona je kazala da za sada nema posebanog skrininga na graničnim prelazima, niti uvođenja ograničenja saobraćaja ili trgovine.

Simptomi MERS virusa su groznica, kašalj, gubitak daha... Brajović kaže i da, iako ima sličnosti sa SARS virusom, sa kojim ga često upoređuju, postoje značajne razlike.

- SARS virus se mnogo lakše i brže prenosio sa čovjeka na čovjeka, za razliku od MERS virusa - ukazala je Brajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana