Cetinjske zgrade za »mozgove«, »mučenike«, »fukare« ...

Agencije
Cetinjske zgrade za »mozgove«, »mučenike«, »fukare« ...

Cetinje - Cetinjska duhovitost i specifični humor nadaleko su poznati, a žitelji tog crnogorskog mjesta smislili su naziv za svaku zgradu, a najkarakterističnija je "Posljednja šansa", "40 mučenika", kao i "Zgrada fukare".

Cetinjani vole da "kumuju" svemu i svakome, i skoro da nema osobe iz prestonice koja nema nadimak. Osim ljudima Cetinjani vole da daju "imena" i zgradama. Najstarije stambene zgrade se nalaze u naselju Luke Ivaniševića i to su "Tri sestre". Riječ je o tri identične zgrade. U neposrednoj blizini je i "Zgrada fukare". U istom naselju je i zgrada "40 mučenika", gdje je svojevremeno stanove dobilo 40 radničkih porodica.

Novijeg datuma je zgrada u ovom naselju, izgrađena početkom 21. vijeka i nazvana je "Posljednja šansa", jer je u vrijeme početka propadanja "Oboda" i "Košute" malo ko očekivao izgradnju novih zgrada. Ipak desetak godina kasnije izgrađena je još jedna nazvana "Pogled na budućnost", vjerovatno zbog toga što gleda direktno na Staro groblje.

Naselje "4. jula" takođe ima nekoliko zgrada koje su više prepoznate po nadimcima, nego po zvaničnim oznakama. Tako je jedna od njih, izgrađenih nakon katastrofalne poplave 1986. godine nazvana "Planeta majmuna".

Druga zgrada, izgrađena istovremeno nazvana je "Karamela u g....", vjerovatno zato što se kao nova, našla u između desetak zgrada izgrađenih sredinom šezdesetih godina.

Početkom osamdesetih godina izgrađena je zgrada u kojoj su stanove dobili uglavnom direktori i visokostručni kadrovi, pa su je Cetinjani odmah nazvali zgrada "Mozgova". Cetinjski humor nema kraja, pa privatna zgrada na Donjem polju nosi naziv "Budva na pjenu od ponora".

Jedan od manje zanimljivih nadimaka dobile su zgrade "Crvenkapa", "Plavenkapa", "Zelengora" imenovane prema boji krova. Zgrada "Željezare" dobila je naziv ne po istoimenoj nikšićkoj fabrici već zbog količine gvožđa koje je ugrađeno u nju. Cetinjani imaju i zgradu nazvanu "Golubarnik". Sigurno najstarija stambena zgrada je "Zgrada banskih stanova", jer potiče iz vremena Zetske banovine.

Čekaju nadimak

Nekoliko novosagrađenih, uglavnom privatnih stambenih zgrada na Cetinju tek čeka da dobije "ime". Najnovija zgrada je "Zgrada solidarnosti", ali ni ona još nema nadimak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana