Česi šalju Šariću novac sa Kipra

Agencije
Česi šalju Šariću novac sa Kipra

Podgorica - Misteriozna češka firma "Lunez One S.R.O", sa sjedištem u Pragu, preuzela je kod Prve banke kredit od gotovo 15 miliona evra, koliko se ranije zadužila firma "Maks prestiž", vlasnik istoimenog luksuznog hotela u Budvi, iza kojeg stoji odbjegli narko-bos Darko Šarić.

"Maks prestiž" se formalno vodi na Bojana Stanojkovića, koji je uhapšen i optužen u Srbiji kao jedan od najpovjerljivijih ljudi odbjeglog narko-bosa Darka Šarića.

Ugovor o ustupanju kreditnih potraživanja uz naknadu zaključen je 20. decembra prošle godine između Prve banke i "Lunez One S.R.O".

Iz Prve banke nisu mogli da saopšte detalje ugovora, pozivajući se na bankarsku tajnu koja štiti prava klijenata.

Kao vlasnik katastarske parcele 805 KO Budva, na kojoj je hotel površine 1.014 kvadrata, upisana je budvanska firma "Maks prestiž", na koju se vodi zemljišna parcela na samoj zaobilaznici oko grada površine 1.122 kvadrata.

Češka firma "Lunez" do sada nije bila prisutna u Crnoj Gori. Njeno sjedište je u Pragu, u Moravskoj ulici, a djelatnost je iznajmljivanje i upravljanje nekretninama.

Kao ovlašćeno lice upisan je Ladislav Jahoda, koji je na toj funkciji od 29. novembra prošle godine.

Firma, koja je preuzela cjelokupan kredit malog hotela van grada, za koji se ranije tvrdilo da se u njemu krio i Darko Šarić, samo je dio holdinga. Iza nje stoji, kako piše u češkom registru, of-šor kompanija "Serraghis Loan Manegment ltd" koja je registrovana na Kipru. Da je došlo do preuzimanja kreditnih obaveza "Maks prestiža", na ime kojih je Prva banka upisala hipoteku na hotel, potvrđuje evidencija Uprave za nekretnine.

Imovina

Darko Šarić na svoje ime nema upisanu imovinu u Crnoj Gori, ali je ima njegov brat Duško, kojem je privremeno oduzeta, kao i njegova majka Ivanka, sestra Danijela i prijatelji. Upravo se i hotel "Maks prestiž" dovodi u vezu sa Šarićem, te je samo formalno u vlasništvu Bojana Stanojkovića, sa kojim je narko-bos živio u Slovačkoj, u stanu koji je bio vlasništvo njihovog ortaka. Upravo se u Slovačkoj i nalazi holding koji je osnivač kiparske kompanije koja stoji iza firme "Lunez".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana