Čekićima na ćirilicu u Vukovaru

24sata.hr
Čekićima na ćirilicu u Vukovaru

Vukovar - Demonstranti su razbili tablu s dvojezičnim natpisom koja je jutros postavljena na službenoj zgradi Poreske uprave u Vukovaru.

Oko zgrade je bilo 30-ak policajaca, a nezadovoljnih 10 puta više. Demonstranti su podigli jednog muškarca koji je čekićem razbio ploču. Policija nije intervenisala.

U Vukovaru je počelo postavljanje dvojezičnih tabli, ispisanih latiničnim i ćiriličnim pismom. Prve table postavljene su prije 6 sati ujutro na zgradu policije.

Postaviće ih još na zgradama OŽB Vukovar i Suda, te na zgradu državne uprave.

Ispred policije okupilo se oko 200 prosvjednika, a oko 100-injak ih je ispred zgrade državne uprave. Drže transparente na kojima piše "Vlado, pljuješ na žrtve i kršiš ustavni zakon", "Dovedite Šljivančanina da postavlja ploče". Demonstranti sjede na cesti i blokiraju promet.

"Kako je ministar Bauk najavio da će postaviti ploče uz svečanost i bez skrivanja ispostavilo se da su postavili to po mraku u 4 i 5 sati ujutro, kao neću reći ko. Poručujem premijeru Milanoviću, koji je rekao da se mi nismo borili protiv ćirilice - on se nije borio protiv nikoga pa ne može ni razumjeti stradalnike. Ćirilica je došla u Vukovar na tenkovima. a sad dolazi s policijskim transporterima. Hvala Bogu da Hrvatskoj ima dovoljno novca da finansira specijalce i interventu policiju koji će čuvati te ploče i nadamo se da će tu ostati narednih mjesec dana 24 sata jer mi ćemo te ploče poskidati. Te ploče tu sigurno neće ostati. Sa svih strana u Vukovar su krenuli branitelji. Nažalost, policija je zatvorila grad i ne dozvoljavaju nikome da uđe. Mi ćemo danas blokirati cijeli grad, a do petka će Vukovar provreti. Ovo je bio loš potez Vlade. To je kršenje zakona, a ne provođenje. Naš zahtjev za proglašenje Vukovara mjestom od posebnog pijeteta se nalazi na raznim saborskim tijelima, a to Vlada ignoriše. Poručujem Vladi da nisu dobrodošli u Vukovar na dan sjećanja. Onih par zvižduka u Kninu koje su dobili su im smetali, a u Vukovaru će ih dočekati nešto puno gore i neka se pripreme", rekao je Tomislav Josić, predsjednik Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara.

"Sile mraka rade po mraku i to govori o karakteru ovoga što se događa u Vukovaru. Niko ovdje nije nikome priječio da vodi sudski postupak na dva jezika, da se školuju na dva jezika ili da dobiju osobnu iskaznicu na dva jezika. Dvojezičnost u Vukovaru postoji. Ovdje se radi o totalnom obezvređivanju simbola Vukovara", rekao je Vlado Iljkić, pravnik Štaba.

Ispred zgrade državne uprave angažovana je i interventna policija. Procijenjen je stepen visokog rizika pa u državnoj upravi još čekaju uputstva iz ministarstva.

Iz Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara kažu da su revoltirani zbog postavljanja tabli, te da su odlučili blokirati Županijsku ulicu, jednu od glavnih ulica u Vukovaru.

Povrijeđena 4 policajca

Tokom prijepodnevnih protesta protiv postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru povrijeđena su četiri pripadnika interventne policije, potvrdila je Hini zamjenica portparola PU vukovarsko-srijemske Maja Barbarić.

"Troje policajaca; dvije policajke i jedan policajac, ozlijeđeno je ispred zgrade Porezne uprave u Vukovaru, a jedan interventni policajac kod Ureda državne uprave", rekla je Barbarić.

Zamjenica policijskog portparola potvrdila je da do okončanja protesta u 12.20 niko od učesnika protesta nije priveden.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana