Čavušoglu u Zagrebu: Nadamo se dogovoru Hrvata i Bošnjaka

Agencije
Foto: Tviter

ZAGREB- Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas u Zagrebu da se nada pozitivnom ishodu pregovora oko Izbornog zakona između hrvatske i bošnjačke strane u BiH.

Veći dio razgovora Čavušoglua i hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana odnosio se na situaciju u BiH, u koju turski ministar treba stići već danas popodne.

- Stav službene Ankare je jasan i već dugo nepromijenjen, u potpunosti podržavamo stabilnost, mir i ekonomski integritet BiH. Mi smo uvijek na distanci što se tiče svih političkih strana u BiH. Prema svima se ponašamo jednako, nismo pristrasni - kazao je Čavušoglu.

On se sastao i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Čavušoglu je danas doputovao u Sarajevo, a tokom svog boravka u BiH trebao bi sastati sa Kristijanom Šmitom, te sa članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Turski ministar najavio je jačanje dijaloga u sklopu mehanizma trostrukog savjetovanja između Zagreba, Sarajeva i Ankare, o čemu će razgovarati i u BiH.

- Vidimo da u zadnje vrijeme postoje pregovori između Bošnjaka i Hrvata u BiH, mi ćemo ih svakako podržavati i nadamo se pozitivnom ishodu - naglasio je Čavušoglu, koji je najavio "skori dolazak" turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana