Čačić bi mogao izbjeći zatvorsku kaznu?

Index.hr
Čačić bi mogao izbjeći zatvorsku kaznu?

Zagreb - Iako se juče činilo kako je Radimiru Čačiću svijet stao, čini se da ipak svemu nije kraj i da dojučerašnji prvi potpredsjednik hrvatske Vlade može izbjeći zatvorsku ćeliju, prenosi portal “Index.hr”.

Kako je objasnio splitski advokat Damir Primorac, Čačićeva odbrana može zatražiti da se postupak prebaci hrvatskom pravosuđu.

Ukoliko Mađari pristanu, a dosadašnja praksa ukazuje da nemaju razloga za drugačiju odluku, Čačićevoj odbrani otvara se sasvim novi manevarski prostor.

Ukratko, moglo bi se dogoditi da Radimir Čačić nikada ne ode na služenje zatvorske kazne po pravosnažnoj sudskoj presudi mađarskog suda.

- U sudskom postupku prebacivanja izvršenja strane krivične presude, kao oblika međunarodne pravne pomoći, nadležni hrvatski sud može donijeti blažu presudu. U sam činjenični opis ne mogu ulaziti, ali zato mogu sniziti sankciju, odnosno, izreći uslovnu kaznu zatvora - pojašnjava Primorac.

Naveo je slučaj hirurga Ognjena Šimića, koji je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen na pet godina zatvora.

Sud u BiH snizio mu je kaznu na dvije i po zatvora.

Možda tako i Čačiću budu “od ruke”.

S Mađarskom inače Hrvatska nema potpisan bilateralni ugovor, ali su obe zemlje potpisnice Konvencije o transferu osuđivanih lica, koja uređuje ovu problematiku i proceduru.

Mađari, kaže Primorac, mogu odbiti zahtjev za Čačićevim transferom u Hrvatsku, ali to nikom nije u interesu.

- Svi se žele riješiti pravosnažno osuđenih lica, osim ako se ne radi o najtežim krivičnim djelima, što ovdje ipak nije slučaj - kaže Primorac.

Ukoliko slučaj ipak bude prebačen u Hrvatsku, a sva je prilika da hoće, Radimiru Čačiću mogao bi pomilovanjem pomoći i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

S obzirom da mu je upravo on saopštio neprijatnu vijest s mađarskog suda, vrlo je izvjesno da bi predsjednik imao i opravdanja i razumijevanja..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana