Budva ne može da naplati kaznu od Marovića

Agencija
Budva ne može da naplati kaznu od Marovića

Budva - Opština Budva ni šest mjeseci nakon isteka roka nije uspjela da naplati milion evra, odnosno da na sebe u toj protivvrijednosti preknjiži nekretnine osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, na osnovu malverzacija koje je priznao da je počinio.

Krajnji rok za uplatu na račun grada bio je 10. oktobar 2017, nakon čega je opština trebalo da aktivira hipoteke na zemlju u Mrčevom polju i Krimovici, koju su Svetozar i njegov sin Miloš Marović založili kao garanciju za isplatu novca.

Stariji Budvanin, za kojim je raspisana potjernica zbog izbjegavanja odsluženja zatvorske kazne, založio je djedovinu na Jazu i rodnom selu Krimovici - parcele površine oko 13.000 kvadrata.

Uz njih, založena je i imovina njegovog sina Miloša, takođe osuđenog člana budvanske kriminalne grupe.

Kao garanciju da će njegov otac vratiti 1.100.000 evra, on je založio 10.000 kvadrata zemlje u Mrčevom polju.

Na kompletnu imovinu još prije godinu upisana je hipoteka države Crne Gore.

Upisivanjem hipoteke od strane države došlo je do pravne zavrzlame, jer ih opština potom nije mogla aktivirati.

Do još veće pometnje u aktiviranju garancija nastalo je kada je Specijalno tužilaštvo blokiralo zemlju Miloša Marovića zbog sumnje da ju je kupio novcem stečenim kriminalom.

Marovići se još nisu javili ni na izdržavanje zatvorskih kazni. Advokati Svetozara Marovića ponovili su da se njihov klijent nalazi na liječenju u privatnoj psihijatrijskoj klinici u Beogradu i da je to razlog zašto još nije počeo da izdržava zatvorsku kaznu.

Potpredsjednik crnogorske Vlade i ministar pravde Zoran Pažin pozdravio je najavu ministra MUP-a Srbije Nebojše Stefanovića o represivnim akcijama protiv kriminalaca koji iz Crne Gore pokušavaju da se sakriju u toj državi, ističući da očekuje uskoro i hapšenje i izručenje Svetozara i Miloša Marovića.

Prema sporazumima koje je potpisao, Marović je učestvovao u malverzacijama prilikom gradnje Donjeg bulevara, puta u selu Krapina, platoa na Jazu, izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, kao i u predmetima "Properti investment", "Kopirajt", "Prijevor" i "TK Plaza". (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana