Budimpešta zabranila uvoz ukrajinskih proizvoda

Srna
Foto: Arhiva

BUDIMPEŠTA - Mađarska je zabranila uvoza 24 ukrajinska poljoprivredna proizvoda, uključujući žitarice, povrće, te nekoliko proizvoda od mesa i med, navodi se uredbi Vlade koja je večeras objavljena.

Zabrana stupa na snagu sutra. Mađarska je odlučila da jednostrano zabrani uvoz ukrajinskih prehrambenih proizvoda nakon što je Evropska komisija saopštila da neće produžiti sadašnju zabranu uvoza ukrajinskih žitarica u pet ukrajinskih susjeda iz EU, koja ističe večeras.

Poljska je prethodno objavila da će samostalno produžiti zabranu uvoza ukrajinskih žitarica, a istu odluku najavili su zvaničnici Slovačke.

Evropska komisija prethodno je objavila da neće produžiti zabranu uvoza ukrajinskih žitarica u pet ukrajinskih susjeda iz evropskog bloka jer više nema poremećaja na tržištu.

Ograničenja koja je EU uvela u maju omogućila su Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj da zabrane domaću prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, ali je bio dozvoljen tranzit takvog tereta za izvoz na druga mjesta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana