Budimir: Ročište - novi atak na SPC u Hrvatskoj

Srna
Budimir: Ročište - novi atak na SPC u Hrvatskoj

BEOGRAD- Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir ocjenjuje da se ročište 19. decembra u Zagrebu, na kojem će se odlučivati o prijedlogu otvaranja stečaja nad imovinom Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, može tumačiti kao novi atak na Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/ u Hrvatskoj.

Budimir apeluje na organe pravne države i nadležna ministarstva Hrvatske da zaštite objekte i imovinu SPC, kao i njene vjernike od eventualnog uznemiravanja i napada.

"Nažalost, vidjeli smo da su u posljednje vrijeme na mnogim crkvenim objektima i grobljima ispisani grafiti koji su iznova uznemirili preostale Srbe koji žive u Hrvatskoj", podsjeća Budimir u pisanoj izjavi Srni.

Budimir ističe da je od ranije poznato da je blaženopočivši mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan još 2006. godine iznio podatak da je u Hrvatskoj prekršteno oko 30.000 Srba.

"Sigurno da je do danas taj broj znatno veći", kaže Budimir.

On navodi da je poznata i činjenica da je u Hrvatskoj 2009. godine osnovana "Hrvatska pravoslavna zajednica" od grupe građana hrvatske nacionalnosti, iako do sada nije bilo poznato da u Hrvatskoj ima i Hrvata pravoslavne vjere.

To je, navodi Budimir, trebalo da bude prvi preduslov za eventualno osnivanje "Hrvatske pravoslavne crkve", što je inače do sada pokušano samo za vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske.

"Cilj ove zajednice bio je osnivanje autokefalne crkve u Hrvatskoj, kakva postoji u Makedoniji i Crnoj Gori. Ta bi pravoslavna crkva u Hrvatskoj trebala biti samostalna i ne bi bila vezana za Srpsku pravoslavnu crkvu", kaže Budimir.

Na ovu inicijativu u to vrijeme reagovala je, podsjeća on, i Eparhija dalmatinska, iz koje su naveli "da formiranje Hrvatske pravoslavne zajednice poistovjećuje i organski povezuje sa ustaškim režimom iz vremena Ante Pavelića i takozvanom Hrvatskom pravoslavnom crkvom".

Trgovački sud u Zagrebu zakazao je za 19. decembar ročište na kojem će se odlučivati o prijedlogu otvaranja stečaja nad Mitropolijom zagrebačkom-ljubljanskom Srpske pravoslavne crkve i naredio Njegovom preosveštenstvu episkopu buenosajreskom i južno-centralno američkom i administratoru Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirilu da dostavi popis imovine i obaveza Mitropolije.

Sekretar Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Bogoljub Ostojić rekao je za "Večernje novosti" da ova eparhija SPC nema detaljnijih informacija o tome da je Trgovački sud u Zagrebu za 19. decembar, baš na Svetog Nikolu, zakazao raspravu na kojoj bi mogao biti proglašen stečaj nad Mitropolijom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana