BSK od juna postaju Vojska Kosova

Agencije
BSK od juna postaju Vojska Kosova

Priština - Ministar Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) Agim Čeku izjavio je danas da će poslije 15. juna shodno Ustavu Kosova i planu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija početi proces pretvaranja Bezbjednosne snage Kosova u Vojsku Kosova, prenijele su agencije.

On je dodao da je pretvaranje BSK u Vojsku Kosova proces koji će trajati najmanje do 2016. godine, zavisno od ekonomskih mogućnosti Kosova.

Čeku je rekao da očekuje da na proljeće ove godine NATO donese odluku da BSK postigne pune operativne kapacitete, što će osamostaliti te snage i omogućiti vladi Kosova da sagleda cijeli sistem bezbjednosti u zemlji.

Zemlje članice NATO-a koje nisu priznale Kosovo: Slovačka, Španija, Grčka, Kipar i Rumunija u nedoumici su dali saglasnost sa stavom većine zemalja o reformisanju BSK, objavili su prištinski mediji, ali navode i Čekuove reči da će se te nedoumice postepeno prevazići.

Ministar BSK je ocijenio da su te snage apsolutno spremne i osposobljene za preuzimanje novih zadataka kao Vojska Kosova.

Američki vojni portal "Stars and Stripes" objavio je krajem prošle godine da Sjedinjene Američke Države žele da naprave vojsku Kosova koja bi mogla da se u što skorijem vremenu priključi NATO.

Skoro pet godina od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost veliki igrači na međunarodnoj sceni ohrabruju Kosovo da krene samo da korača.

Jedan od prvih koraka Kosova, kako je naveo portal, moglo bi biti pravljenje male vojske od trenutno 2.500 ljudi iz civilnih bezbjednosnih snaga.

- Ovo je težak zadatak za mladu naciju koja još nije obezbijedila potpuno međunarodno priznanje i još je teško uznemiravana od strane svojih sjevernih komšija iz Srbije, od kojih su proglasili nezavisnost 2008. godine - piše u tekstu američkog vojnog portala.

Sredstva

Prema podacima američke ambasade, SAD obezbjeđuju između 5,5 i sedam miliona dolara godišnje za obuku i vojne nabavke za BSK, čiji je ukupni budžet 35 miliona dolara, navodi "Stars and Stripes ".

- SAD su naš strateški partner i zauvijek će to biti, izjavio je komandant BSK general Kadri Kastrati.

- Sve što radimo radimo u koordinaciji sa američkim vojnim atašeom u Prištini i kolegama koji rade u savjetničkom timu NATO ili Kancelariji za saradnju u domenu odbrane - naveo je Kastrati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana