„Brodosplit“ zbog sankcija Rusiji mora da zaustavi proizvodnju

Tanjug
„Brodosplit“ zbog sankcija Rusiji mora da zaustavi proizvodnju

SPLIT - Predsjednik iprave brodogradilišta „Brodosplit“ Tomislav Debeljak najavio je da kompanija obustavlja proizvodnju, jer su sankcije Evropske unije Rusiji prouzrokovale blokadu 60 miliona evra vlastitih sredstava.

-Zbog svoje veličine, koja nadilazi mogućnosti hrvatskog bankarskog sistema, „Brodosplit“ je finansirao izgradnju dvaju brodova, „Golden Horizonta“ i „Janšoniusa“, sredstvima VTB Evrope, banke u ruskom vlasništvu sa sjedištem u Frankfurtu - objasnio je Debeljak za Hinu.

Kako je vlasnik VTB Evrope ruska banka VTB Rusija, na ovu banku su takođe uticala ograničenja koja su zemlje EU nametnule Rusiji.

-Situacija u kojoj se nalazimo izuzetno je dramatična jer je VTB obustavio sve dalje isplate svih kredita zbog situacije u Ukrajini koja nas je blokirala - rekao je Debeljak, prenosi portal Indikator ba.

Prema njegovim riječima, proizvodnja je obustavljena dok se ne riješi komplikacija, a do tada će radnici raditi pola radnog vremena.

U „Brodosplitu“ su se obratili hrvatskoj Vladi i Hrvatskoj razvojnoj banci (HBOR) za pomoć u rješavanju nastalih komplikacije i žele da ovu vrijednost kredita preuzme HBOR.

Ministar privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislav Ćorić izjavio je da su država i HBOR uvijek spremni za saradnju s hrvatskim brodogradilištima, ali da su kod „Brodosplita“, koji je trenutno zaustavio proizvodnju, u pitanju „nešto složeniji problemi“ u odnosu na one koji se komuniciraju u javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana