Britanska štampa o pojavi fašizma u najmlađoj članici EU

Srna
Britanska štampa o pojavi fašizma u najmlađoj članici EU

London - Učešće vrha hrvatske vlasti na komemoraciji fašističkim vojnicima u Blajburgu jedan je od najjačih dokaza da je najmlađa članica EU skrenula oštro desno, piše britanski nedjeljnik "Nju stejtsmen".

U tekstu pod naslovom "Učinimo Hrvatsku ponovo jakom: Kako se fašizam pojavio u najmlađoj zemlji EU", autor Joji Sakuraja opisuje crne zastave sa pozdravom "Za dom spremni!", koji je bio povezan sa ustaškim režimom - marionetskom nacističkom državom koja je poslala hiljade Jevreja, Roma i Srba u logore smrti.


Britanski nedjeljnik konstatuje da su se u Blajburgu okupile hiljade Hrvata kako bi prisustvovali misi fašističkim vojnicima ubijenim na kraju Drugog svjetskog rata.

List navodi da je među VIP gostima na komemoraciji u prednjem redu sjedio Branimir Glavaš, osuđeni ratni zločinac iz ratova devedesetih godina prošlog vijeka, a da je malo dalje bio i Zlatko Hasanbegović, novi hrvatski ministar kulture, zatim Tomislav Karamarko, vođa desničarske koalicije koja je nedavno došla na vlast u Hrvatskoj.

"Zlatko Hasanbegović je ustaški revizionista", piše autor, koji podsjeća na njegovu izjavu o antifašizmu kao floskuli.

Kao glavni uzrok rasta desnog ekstremizma u Hrvatskoj navode se ekonomska kriza, visoka nezaposlenost i javni dug, a na sve to se, kako piše list, nadovezala se izbjeglička kriza koja je dodatno podigla tenzije u hrvatskom društvu.

U članku se pominje i problematika velikog broja ratnih veterana koji su bili politički aktivni u postavljanju desne opcije na vlast, a mnogi od njih, nakon iskustva ratova devedesetih, sa nostalgijom gledaju prema vremenu Nezavisne Države Hrvatske.

"Čini se da u Hrvatskoj ljudi više brinu o mrtvima nego o živima", ističe članka.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana