Brisel ljut na Hrvatsku, moguće kazne

Agencije
Brisel ljut na Hrvatsku, moguće kazne

Brisel/Zagreb - Iako je u petak istekao rok za slanje odgovora u Brisel, Evropska komisija nije primila odgovor Hrvatske u vezi sa zakonom o evropskom nalogu za hapšenje. EK će preduzeti mjere protiv Hrvatske, kaže portparolka EK Mina Andrejeva.

Evropska komisija nije primila odgovor hrvatskog Ministarstva pravosuđa u vezi sa zakonom o evropskom nalogu za hapšenje, uprkos tome što je u petak istekao rok za slanje odgovora u Brisel.

Kako je u telefonskoj izjavi za agenciju Hina rekla portparolka EK Mina Andrejeva, zbog toga će biti i preduzete mjere protiv Hrvatske.

"Po mojim saznanjima nismo dobili odgovor. Evropska komisija duboko žali zbog toga što Hrvatska nije odgovorila na taj hitan poziv i zbog činjenice da se hrvatsko nacionalno zakonodavstvo promjenilo samo nekoliko dana prije pristupanja EU i u suprotnosti je sa zakonom EU o evropskom nalogu za hapšenje, a to nije nevažno pitanje", istakla je Andrejeva.

Kako je podsjetila, i potpredsjednica EK i povjerenica za pravosuđe Vivian Reding je na to jasno ukazala u nekoliko navrata.

"Potez Hrvatske znači da se nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubistva hrvatskih emigranata u drugoj evropskoj zemlji tokom komunističkog režima može i dalje skrivati iza hrvatskih granica. Zbog toga će potpredsjednica Reding upoznati cijelu Komisiju s tim pitanjem iduće nedjelje i predložiti akcije u skladu s članom 39 hrvatskog pristupnog ugovora", najavila je Andrejeva.

Član 39 predviđa "odgovarajuće mjere" od kojih bi jedna mogla biti i uskraćivanje novca iz fondova EU.

EK je dala Hrvatskoj rok do 23. avgusta da odgovori na pitanje kada planira da uskladi hrvatski zakon o evropskom nalogu za hapšenje s evropskim zakonodavstvom.

Hrvatska je krajem juna, neposredno pred ulazak u EU, donijela zakon, kolokvijalno nazvan "Leks Perković" kojim primenu evropskog naloga ograničava na zločine počinjene poslije avgusta 2002.

Premijer Zoran Milanović rekao je u petak da hrvatska vlada o "Leks Perković" sigurno neće odlučivati još nekoliko nedjelja.

Prethodno je prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla da će vlada odgovoriti Evropskoj komisiji do 23. avgusta, kada ističe rok za izjašnjavanje o promeni zakona, ali da definitivni potezi neće biti gotovi sigurno do tada.

Zakonskim izmjenama onemogućeno je i izručenje Josipa Perkovića, nekadašnjeg visokorangiranog zvaničnika jugoslovenske Službe državne bezbjednosti koja je organizovala i ubistvo odbjeglog hrvatskog preduzetnika Stjepana Đurekovića u Gornjoj Bavarskoj 1983. godine, a za kojim je njemačko pravosuđe raspisalo međunarodnu potjernicu još 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana